LMŠ brez podpornikov, v Domu s po deset tisoč evri pogorela Brščič in Ušajeva

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je za kampanjo pred evropskimi volitvami porabila 72.510 evrov. To je zapisano v poročilu, ki ga je včeraj objavil Ajpes, podpisal pa ga je generalni sekretar LMŠ Branko Kralj, ki ga predsednik stranke Šarec odstavlja zaradi posredovanja za službo na vrhu Uradnega lista na EU volitvah neuspešnega kandidata DeSUSa Igorja Šoltesa.

Dom pogorel, a zbral kar veliko

Bolj skromno kampanjo, težko 26.412 evrov, pa je prijavila stranka Dom Bernarda Brščiča, ki pa je na volitvah pogorela. Za novo stranko, ki je nastala tik pred temi volitvami, to ni bilo veliko presenečenje. So pa zbrali kar veliko denarja in razkrili dva donatorja. Brščič in Lucija Ušaj sta podarila vsak po deset tisoč evrov, je zapisano v poročilu, ki ga je podpisal Žiga Jereb. Donatorja so razkrili tako:

Po poročilu so si še 3.560 evrov nakazali z rednega računa, kar je bolj značilno za že uveljavljene stranke, ki praviloma tam zbirajo donacije in na ta način prikrijejo, kdo jim je podarjal denar.

Kralj je za LMŠ, denimo, zapisal, da so celo ves denar, 72.510 evrov, zbrali tako, da so si ga na volilni račun nakazali iz rednega računa stranke.

Za kampanjo jim po poročilu nihče ni prispeval niti centa. To ne kaže, da bi največja vladna stranka uživala veliko podporo ljudi. V poročilu so to, da jim ni bil nihče pripravljen dati niti centa prispevka za kampanjo, iz LMŠ prikazali tako:

Iz poročila o EU kampanji LMŠ

Poročilo o kampanji je Ajpes včeraj objavil še za Zelene Andreja Čuša, ki so v kampanjo investirali 8.158 evrov, ki so jih tudi “dobili” tako, da so si jih na volilni račun nakazali iz rednega računa stranke. A so bili pri nekdanjem poslancu Čušu nekoliko uspešnejši od Šarčeve LMŠ, po poročilu jim je namreč le uspelo pridobiti vsaj 50 evrov prispevkov volivcev.

V primerjavi vseh strank, ki so doslej že objavila poročila o kampanjah, je bila kampanja Doma doslej finančno najmanj učinkovita, kampanja LMŠ pa je nekje na sredi. Učinkovitost preračunam tako, da vložen denar za kampanjo preračunam na volivca, ki je glas namenil stranki.

Podatki, podatek o učinkovitosti je označen s črno barvo, so takšni:

Celotna poročila strank LMŠ, Dom in ZS o EU kampanji lahko preberete na povezavah spodaj:

Poročilo o EU kampanji stranke LMŠ
Poročilo o EU kampanji LMŠ

Poročilo o EU kampanji stranke Dom
Poročilo o EU kampanji stranke Dom

Poročilo o EU kampanji Zelenih Slovenije
Poročilo o EU kampanji Zelenih