Site icon Spletni časopis

Tisočak za Kučana: Slast takšnega povišanje je zadnji okusil F. Križanič

Dvesto evrov dodatka k nadomestilu ministrske plače je zadnji po določbah zakona, ki so bile enake tem, ki bi v prihodnje lahko prinesle za tisoč evrov višjo pokojnino Milanu Kučanu, julija 2012 dobil nekdanji finančni minister v vladi Boruta Pahorja Franc Križanič /SD/. Zaradi povišanja je Križanič takrat dobil višje nadomestilo plače po prenehanju funkcije kot katerikoli minister druge vlade Janeza Janše /SDS/ pravega plačila za delo. Ali bo Kučan povišanje pokojnine res dobil, še ni gotovo.

Križanič preskočil vse ministre

Podrobnejši članek o povišanju pokojnine za slabih tisoč evrov, ki bi lahko doletelo Milana Kučana

Odvisno bo to od tega, ali bodo vladajoči povišali plače vsem funkcionarjem. Da se to dogovarjajo sem že večkrat opozoril. Za 995 evrov se bi Kučanu pokojnina povišala, če bo Pahor uvrščen pet razredov višje. Da je takšno povišanje plače predsednika republike ena od možnosti, so poročali mediji v zadnjem mesecu. Denimo, časopis Delo tukaj.

Med ministri je bil po plači julija leta 2012 na vrhu minister za delo Andrej Vizjak /SDS/ z bruto 5608 evri, Križanič je dobil 5779 nadomestila. Plačo je na podoben način kot bi zdaj koalicija Marjana Šarca /LMŠ/ povišala pokojnino Milanu Kučanu, takrat Križaniču povišal premier Janša, ker je povišal plači dvema pravima ministroma. Večini ministrov in bivših ministrov je tik pred tem v DZ uzakonjeno znižanje plač funkcionarjev zaradi krize prejemke prav tisti mesec precej znižalo.

Premier Janša je zaradi izjemne obremenitve z reševanjem težav države v hudi krizi povišal plači finančnemu ministru Janezu Šušteršiču /DL/ in ministru za delo Andreju Vizjaku. Križaniču se je splačalo, ker je bilo nadomestilo bivših ministrov takrat še vezano na plače ministrov. Kot je še vedno višina Kučanove pokojnine na Pahorjevo plačo. Pri bivših ministrih je bila ureditev od takrat spremenjena in možnosti takšnih povišanj danes ni več. Nadomestilo je danes odvisno od zadnje plače, ki jo je dobil prejemnik nadomestila.

Profesor Križanič ni mogel najti dela

Zaradi zvišanja plače Šušteršiču so na finančnem ministrstvu povišali nadomestilo uglednemu profesorju Križaniču, ki ga je čakalo delovno mesto na univerzi, ministrsko nadomestilo pa je ta politik SD dobival, ker si ni mogel najti dela. Na posnetku je nekdanji finančni minister Križanič:

Franc Križanič Foto: DZ

Križanič je imel srečo, ker še ni obveljala varčevalna sprememba zakona o poslancih, ki jo je takrat že uzakonil državni zbor, po katerem so nadomestila poslancev in ministrov iz 100 znižali na 80 odstotkov plače, skrajšali čas prejemanja in v zakon vključili varovalke proti zlorabam, kot je zloraba, denimo, vlečenje nadomestil, če se lahko politik hitro vrne v prejšnjo službo. Pa se ne vrne, ker kot bivši dobi več nadomestila od države kot bi profesorske plače. S spremembo so nadomestila za bivše poslance in ministre tudi postala odvisna od zadnje plače, ki so jih bivši sami dobili in ne od tiste, ki jo dobi naslednik.

Izjema je ostal predsednik republike Milan Kučan, ker je parlament potrdil dopolnilo Pozitivne Slovenije, da se bo v posebnem zakonu o zagotavljanju pogojev za delo predsednika ohranilo, da bo le Kučanu država zagotavljala dodatek, s katerim dobi 80 odstotkov plače predsednika republike in ne, denimo, 80 odstotkov zadnje izplačane Kučanove predsedniške plače. Danilo Türk in ostali pa niso dobili sploh nobenega dodatka k pokojnini.

Svetliku pa Vizjak ni dal

Leta 2012, ko so na finančnem ministrstvu Križaniču povišali plačo zaradi povišanja Šušteršičeve, pa niso enako ravnali na ministrstvu za delo Andreja Vizjaka. Nadomestilo plače se Ivanu Svetliku ni povišalo. Obratno, doletelo ga je znižanje kot vse druge bivše ministre. Nadomestilo se mu je znižalo iz 5667 evrov na 5406 evrov. A Svetlik ni zelo protestiral zaradi kršitve zakona.

Skupaj je takrat prejemalo nadomestila kar enajst bivših ministrov vlade Boruta Pahorja. Po lanskih volitvah, za primerjavo, le dve ministrici vlade Mira Cerarja /LMŠ/.

Vizjak mi je svojo odločitev, da Svetliku ne dajo dodatka, pojasnil tako: »Svetliku pripada nadomestilo njegove plače, in ne moje.« Dodal je, da se mu zdi razlaga finančnega ministrstva, da mora višina nadomestila nekdanjemu ministru nihati v odvisnosti od premierove ocene uspešnosti in obremenitve noveha ministra, povsem nelogična.

Janša je leta 2012 Vizjaku in Šušteršiču plačo povišal tako, da ju je iz 62. plačnega razreda, v katerem so vsi ministri, povišal v 64. razred. Vizjaka zaradi dodatne obremenjenosti, ker je bil glavni vladni pogajalec s socialnimi partnerji za dosego socialnega sporazuma, Šušteršiča pa za koordiniranje postopka sprejetja varčevalnih ukrepov, rebalansa proračuna in zahtevno nalogo sanacije javnih financ.

Politiki se zdaj dogovarjajo o možnosti, da bi najvišjim funkcionarjem dodelili za pet razredov višje plače od zdaj najvišjega razreda, s čemer bi Pahor lahko bruto dobil slabih 7200 evrov, nekdanji predsednik Kučan pa okoli 5700 evrov pokojnine. O takšnem dogovarjanju je, denimo, poročal časopis Delo tukaj. Vsi zneski so bruto.

Kaj menite o spremembi Kučanove pokojnine lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o višanju pokojnine Milanu Kučanu za tisoč evrov?

View Results

 Loading ...

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version