Site icon Spletni časopis

Požar: LMŠ postavlja Šoltesa za direktorja uradnega lista

Največjo vladno stranko je v težave danes spravil Bojan Požar, ki je objavil protest predsednice nadzornega sveta javnega podjetja Uradni list Irene Prijović, da jo je pred tednom (21. avgusta) poklical generalni sekretar LMŠ Brane Kralj in ji naročil, naj za direktorja imenujejo propadlega kandidata DeSUS za evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Prijovičeva je bila za šefico nadzornega sveta imenovana 27. novembra lani. Direktor tega podjetja je bil do junija letos Matjaž Peterka, od takrat pa delo opravlja Petra Škodlar. Šoltes je bil v preteklosti evropski poslanec, izvoljen je bil na volitvah pred dobrimi petimi leti na lastni listi, pred tem pa je bil predsednik računskega sodišča, za šefa nadzornikov državne porabe je bil imenovan v obdobju, ko je o kadrih odločal LDS.

Kralj se, ko sem danes preverjal točnost informacije, še ni odzval na obtožbo, da je pritiskal na Prijovićevo, naj za direktorja postavi Šoltesa. Za STA pa je priznal, da je pogovor bil, a dejal, da je želel Prijovićevi zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat in ne pritiskati nanjo, kako naj odloča.

Za posredovanje kot strankarski funkcionar Kralj nima v imenu države nobenih pooblastil, sporno pa bi to bilo tudi, če bi nadzornico s takšno zahtevo poklical predsednik vlade Marjan Šarec, za katerega v stranki Kralj sicer dela. Ima pa, ker Šarec vodi vlado, Kralj zanesljivo moč vpliva.

Zakaj zgodba močno odmeva, je opisal dober poznavalec delovanja različnih oblasti v naši državi Tomaž Štih:

Kralj bi naj zahteval, da mu mora Prijovićeva tudi neposredno poročati mimo slovenskega državnega holdinga, v katerega lasti je javno podjetje.

Tak dopis je objavil Požar, ki je v zadnjem letu v težave spravil že več ministrov in se vprašal, ali si bodo veliki mediji o tem upali poročati:

Uradni list je kar 81,84 odstotka svojih prihodkov leta 2018 ustvaril z nakazili iz države, ki tam objavlja zakone, druge pravne akte in obvestila. Leta 2018 je bilo nakazil iz sektorja država za 2,1 milijona evrov. Največji “financer” je bila od leta 2013 državna volilna komisija, ki je od takrat plačala 5,5 milijonov, sledijo državni zbor s 3,3 milijona, generalni sekretariat vlade 2,1 milijona, ministrstvo za finance 0,9 milijona…

Na posnetku je Brane Kralj za Marjanom Šarcem:

Marjan Šarec in Branko Kralj na kongresu stranke LMŠ Foto: Peter Jančič

Exit mobile version