Spletni časopis

Manipuliranje javnosti: Po TVS imajo vladajoči ustavno večino, po POPTV niti blizu

(Last Updated On: 03/10/2019)

Na javni TV vladnim strankam po včeraj objavljeni raziskavi Ninamedie že spet kaže krepko bolje kot je za POPTV dva tedna prej namerila Mediana. LMŠ Marjana Šarca je po TVS tudi tokrat krepko pred SDS Janeza Janše. Še bolj jo je LMŠ po meritvi Ninamedie prehitevala pred evropskimi volitvami, na katerih pa je gladko zmagala SDS. LMŠ pa je bila šele tretja. Zaostala je tudi za SD Dejana Židana.

Ponavljajoče razlike med TVS in POPTV

To je tudi sicer značilnost zadnjih dveh let. Pred volitvami je LMŠ, občasno pa celo SD, po raziskavah javnega mnenja daleč pred SDS. Največ volivcev pa je na volitvah poslancev, občinskih svetov in evropskih poslancev potem volilo SDS. Prednost SDS je vsakič bila precejšnja.

Velike razlike med rezultati na TVS in POPTV so značilne in se iz meseca v mesec ponavljajo, kar dokazuje, da se ne spreminja javno mnenje, popularnost strank je preprosto odvisna od tega, kdo meri.

Podatke raziskav preračunam tako, da deleže neopredeljenih prerazporedim sorazmerno podpori anketiranih, ki so se opredelili za stranke, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami, kjer tudi štejejo le opredeljeni.

Primerjavo rezultatov zadnjih dveh raziskav za POPTV in TV kaže grafika, s klikom jo lahko povečate:

Veliko razliko, ko gre za podporo vladnim in opozicijskim strankam, pokaže, če preprosto seštejemo te deleže.

Ustavna večina po TVS

Po Mediani za POPTV vladne stranke skupaj z Levico Luke Meseca, ki se razglaša za opozicijo, dosegajo nekaj čez polovico, kar je podobno razmerju moči v državnem zboru. Po Ninamediji koalicijske stranke skupaj z Levico podpira kar dve tretjini volivcev, kar je pa krepko več. Sešteti podatki so takšni:

Bolj dolgoročen pregled nihanja podpor za šest večjih strank (s klikom ga lahko povečate), v katerem so tudi dosežki na volitvah, ki raziskave javnega mnenja v zadnjem letu vsakič demantirajo, ker je na vseh treh volitvah zmagala SDS, pa je takšen:

Grafika kaže ponavljajoči vzorec, da Ninamedia za TVS zadnje mesece vsakič nameri LMŠ krepko prednost pred SDS, Mediana za POPTV pa veliko manjšo prednost LMŠ pred SDS in koalicije pred opozicijo. Je pa vsaj vrstni red prvih štirih strank zadnji mesec enak.

Celotni rezultati zadnje raziskave Ninamedia za TVS, iz katerih sem opravil preračune, so dostopni na povezavi tukaj:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 2.989 times, 1 visits today)
Exit mobile version