Site icon Spletni časopis

Po pol leta Bratuškova le prisluhnila Šarcu in odstavila Topolka

O dkritje makete drugega tira z nagovorom premierja Mira Cerarja Foto: TAMINO za UKOM, MZI

Po pol leta po tem, ko je to zahteval premier Marjan Šarec, je vlada na predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek danes le odstavila šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Razrešitev bo obveljala 31. 8. Za vršilko dolžnosti direktorja, ki bo prevzela položaj za največ pol leta, je vlada že imenovala Moniko Pintar Mesarič. Bratuškova je Topolka odstavila po členu, ki odstavitve omogoča za vse podobne vladne funkcionarje leto po tem, ko nova vlada prevzame oblast. Če bi Bratuškova zavlačevala še slab mesec, do 13 septembra, bi ta čas, ko lahko brez posebnih pojasnil odstavlja, celo že zamudila.

Je bila napaka ali “napaka”?

Premier Šarec je februarja, ko je sprejel odstop ministra Jureta Lebna povedal, da pričakuje odstop šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Če Topolko ne bo sam odstopil pa, je povedal Šarec, pričakuje, da bo ministrica za infrastrukturo Alenke Bratušek (SAB) Topolka odstavila. Topolko ni odstopil sam. Ministrica pa je porabila skoraj pol leta, da je zdaj le storila, kar je od nje zahteval premier. Šarec je takrat povedal, da pričakuje, da bo Bratuškova zagotovila, da “Leben ne bo žrtev, psi bodo lajali, karavana pa bo šla dalje”.

Razkrita elektronska dopisovanja Šarca niso prepričali, da je Leben komu naročil, naj izbere tega ali onega izvajalca za izdelavo znamenite makete druga tira v času prejšnje vlade. Izdelavo makete je po takratni razlagi zaradi napake v excelu za 133.590 dobilo podjetje ART Rebel 9, ki je težaško delo prepustilo kar neizbranemu drugemu ponudniku, ki bi podoben kontejner izdelal za 60.851 evrov. Excel ni opazil, da je 60.851 evrov manj kot 133.590.

Spregledali so to napako na direkciji, ki jo je vodil Topolko in tudi vsi drugi v vladi. Odstop Topolka je po bil mnenju premiera februarja nujen, ker je rekel, da je šlo pri izbiri bistveno dražjega ponudnika le za računsko napako.

“Če je minister sprejel odgovornost za nekaj, kar se niti ne tiče njegovega sedanjega dela, je prav, da tudi drugi nosijo svojo odgovornost,” je dejal Šarec. 

Odstop ni obveljal čisto takoj

O odstopu Lebna Šarec februarja ni takoj obvestil državnega zbora. Nekoliko je počakal in v državni zbor obvestilo, da sta odstopila ministra za okolje Leben in za zdravje Samo Fakin poslal čez dva tedna. Bilo je marca, natančno na dan, ko je minilo pol leta, kar je bila izvoljena vlada. Po pol leta funkcionarji pridobijo pravico do nadomestila, če ne morejo takoj dobiti druge službe. Pravico je izkoristil minister za zdravje Fakin, ki je odstopil hkrati z Lebnom, domnevno zaradi zdravstvenih težav. Nadomestilo, ki mu ga je s čakanjem zagotovil premier, je Fakin prejel tudi ta mesec. Pripada mu največ šest mesecev.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version