Spletni časopis

Zgojznikova je za EU kampanjo skurila slabih deset tisoč evrov

(Last Updated On: 03/10/2019)

Za ne preveč uspešno kandidaturo na evropskih volitvah je nosilka liste Povežimo se Urška Zgojznik iz svojega žepa primaknila 9.450 evrov, še 3.800 evrov pa Saša Fras. Med “financerji” neuspešne kampanje ni opaziti borca proti oglaševanju državnih podjetij v opozicijskih medijih Domna Saviča, ki je bil tudi med kandidati te liste. A vložil v kampanjo ni vsote, ki bi bila vredna javne pozornosti.

Skupni strošek: 16.375 evrov

Te podatke je lista “Povežimo se” razkrila v poročilu o ceni EU kampanje, ki je objavljeno na portalu Ajpes. Poročilo, po katerem so za kampanjo skupaj porabili 16.375 evrov, je podpisal Rok Andree iz Piratske stranke. Listo je na evropskih volitvah volilo vsega 1,7 odstotka volivcev, s čemer so ostali daleč od sedeža v evropskem parlamentu. So pa prehiteli listo SMC, ki se je odrezala še slabše. Kar je bilo skoraj že sramotno za resno stranko.

Tako so objavili, kdo sta bili glavni “financerki”, ki sta plačali večino vseh stroškov kampanje:

Po volitvah morajo stranke v štirih mesecih plačati vse račune za kampanjo, zapreti posebne račune in poročati o stroških. Lahko pa to storijo prej.

Prvo je poročilo po evropskih volitvah objavilo Gibanje Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki je za kampanjo porabilo 528,3 evrov. Številka kaže, da kampanje praktično niso imeli. Volil jih je manj kot odstotek volivcev. Tik pred začetkom kampanje je bil Šiško obsojen na osem mesecev zapora zaradi domnevnega ogrožanja državne ureditve s vardo, ki so jo mediji opazili lani. Posledica sodbe je bila, da so ga spustili na prostost.

Velike stranke poročil še niso objavile. Pri njih tudi ni pričakovati, da bi razkrile, kdo jim je podaril večino denar. Večinoma bodo v poročila zapisale, da so denar dobile tako, da so si ga nakazale z rednih računov, kjer v resnici zbirajo denar za kampanje. Največ ga dobijo iz državnih in občinskih mesečnih dotacij za delovanje.

Podatki o rezultatu EU volitev in o doslej razkritih stroških kampanj so takšni:

Celotno poročilo liste povežimo se, je dostopno tukaj:

Poročilo o stroških EU kampanje
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version