Site icon Spletni časopis

Discipliniranje zaradi poročanja medijev

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc je sprožila disciplinski postopek proti vodji sindikata vojakov Gvidu Novaku, ker je brez njenega dovoljenje različnim medijem kritično govoril o delu obrambnega ministra Karla Erjavca, težavah sindikata, ki ga vodi in o dogajanju v vojski. Obravnava v disciplinskem postopku bo v torek, 30. julija, ob 09:00 uri v sejni sobi Sektorja za obveščevalno, protiobveščevalno in varnostno dejavnost GŠSV na Dimičevi ulici 15 v Ljubljani, so sporočili iz sindikata.

Ermenčeva ovadila že Požarja in Škerbinca

Postopek je javen in se ga lahko udeležijo tudi vojaki in predstavniki javnosti, opozarjajo iz sindikata. Za medije bi lahko bilo dogajanje zanimivo, ker so medijski članki v disciplinskem postopku glavni dokaz, da bi naj šef sindikata grešil in medijem povedal več kot bi smel. To ni prvi postopek Ermenčeve. Ovadila je tudi novinarja Bojana Požarja, ker je poročal, kaj bi naj bil razlog za njeno daljšo bolniško odsotnost v začetku leta, pa tudi nekdanjega poveljnika sil Miho Škerbinca, ker bi naj o njenih težavah z zdravjem po ugotovitvah vojaške obveščevalne službe, ko so o tem že pisali mediji, grdo govoril sodelavcem in vojakom. Škerbinc je to zanikal.

Disciplinski postopek je posledica zapletenega dogajanja, katerega del je bil, da je Sindikat vojakov Slovenije, ki ga vodi Novak, vse poslance pozval, da naj vložijo interpelacijo proti ministru Erjavcu. To je pozneje opozicija tudi storila, razlog so bile ugotovitve komisije za nadzor obveščevalnih služb, da je minister obveščevalce zlorabil, da bi preverjal, kaj je vojakom in svojim sodelavcem o zdravstvenih težavah Ermenčeve govoril pozneje odstavljeni poveljnik sil Miha Škerbinc.

To je zloraba, je ocenil Erjavec

Kakšne zdravstvene težave je Ermenčeva imela, javnosti načelnica generalštaba ni pripravljena razkriti in še ne vemo. To prikrivanje je bilo razlog za ugibanja v javnosti in tudi v vojski.

Ministru so iz sindikata, ko so zahtevali razpravo poslancev o njegovem delu, očitali, da je vojsko užalil z izjavami medijem po nočnemu streljanju na vajah Nata na Počku, ko se je javno spraševal, ali bodo naslednjič streljali po Postojni.

Sindikat je predsedniku odbora za obrambo Sama Bevku iz SD takrat tudi predlagal, naj odbor pozove šefa vlade Marjana Šarca (LMŠ) in predsednika republike Boruta Pahorja, da se opredelita do ravnanja ministra, tudi do, kot so zapisali, “nedopustnih in lažnivih izjav medijem glede razrešitve poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca.” Erjavec se je takrat odzval z oceno:

“Tu ne gre za sindikalno aktivnost, gre za zlorabo sindikata. Sindikat slovenske vojske, zlasti njegov predsednik Gvido Novak je stopil na politično polje, kar je nesprejemljivo.”

Na posnetku sta obrambni minister Karl Erjavec in načelnica generalštaba Alenka Ermenc:

Alenka Ermenc in Karl Erjavec Foto: DZ

Glavni dokazi proti Novaku v disciplinskem postopku so novinarski članki. Tako so kot takšni navedeni:

Celoten sklep o uvedbi disciplinskega postopka, si lahko preberete tukaj:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version