Spletni časopis

Slovenci manj posiljujejo in kradejo, tujci se bolje držijo

(Last Updated On: 20/11/2019)

Statistike notranjega ministrstva, ki jih je od notranjega ministra zahteval poslanec Levice Primožu Siter “v zvezi s strašenjem javnosti o porastu števila kaznivih dejanj, ki jih storijo tujci” kažejo, da strašenje ni povsem brez temeljev v številkah. To je najbrž obratno od tistega, kar je poslanec pričakoval. Pri interpretaciji statistik je dobro biti previden, a vsaj nekaj podatkov je precej nenavadnih. Podrobneje, tudi grafično, prikazujem podatke o poskusih posilstev in poskusih kraj.

Od krize državljani RS manj kradejo in posiljujejo

Število osumljenih posilstev in kraj med državljani Slovenije od časov gospodarske krize upada, kažejo podatki, ki jih je Siterju poslal notranji minister Boštjan Poklukar (LMŠ). Pri tujcih je število primerov, ko so osumljeni posilstev ali kraj, stabilno in celo v porastu. Izjema je letošnje leto, ko se pa statistika nanaša na manj polovico leta in še ni dokončna. Podatki za osumljene posilstev so takšni:

Od leta 2010 se število osumljenih posilstev med državljani zmanjšuje. Ni povsem jasno, kaj je razlog. V šali bi lahko rekel, da je razlog morda, ker se državljani in državljanke Slovenije (krajše jih označujem za Slovence, čeprav je del državljanov tudi drugih narodnosti) starajo in je vse manj interesa za takšno dejavnost. Ali pa, da je policija preprosto manj uspešna pri odkrivanju.

Podoben trend kaže tudi statistika o osumljenih tatvin. Tudi pri teh se Slovenci zadnja leta vse slabše odrežemo. Grafičen prikaz podatkov kaže, da se je število osumljenih tatvin v času krize (2012 in 2013) nekoliko povečalo, zadnja leta pa je število osumljenih državljanov vse manjše, bolj konstantni so po sumu tatvin tujci. Takšen je grafičen pregled:

Siter s temi podatki policije ni bil najbolj zadovoljen. Zahteval je še prikaz, ki med tujci loči državljane EU in državljane tretjih držav. Pri posilstvih je statistika potem nekoliko drugačna. V dodatnih dveh tedni sta bila poskusa posilstva osumljena še dva državljana Slovenije. Večino poskusov posilstev med tujci pa je med državljani “tretjih držav”.

Iz tretjih držav več sumov poskusov posilstev

Državljanov EU je med osumljenimi bolj za vzorec, iz Švice pa sploh nikogar. Statistike so lahko varljive in ne kažejo nujno dejanskega stanja:

Nekoliko bolje se državljani EU v primerjavi z državljani tretjih držav odrežejo med osumljenimi tatvin. Med državljani Slovenije pa število osumljenih tatvin od časov krize upada podobno kot število poskusov posilstev:

Na posnetku je poslanec Levice Primož Siter, ki je zahteval statistike:

Poslanec Levice Primož Siter Foto: DZ/Matija Sušnik

Celoten odgovor notranjega ministra Boštjana Poklukarja z dopolnjenimi statističnimi podatki si lahko preberete tukaj:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version