Spletni časopis

DZ odloča: Slabi banki odvzeti nepremičnine

(Last Updated On: 03/10/2019)

O dopolnitvi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, da bi kakšnih 50 milijonov nepremičnin, ki jih je kot zavarovanja za težko izterljiva posojila prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (Slaba banka) brez plačila prenesli na stanovanjski sklad, bo danes popoldan na nujni seji razpravljal odbor za finance.

Nujno na zahtevo Mesca

Naglo nujno odločanje odbora so zahtevali poslanci Levice, ki razmišlja o izstopu iz koalicije, ker tovrstnih predlogov te stranke koalicija ne uzakoni dovolj hitro. Prvi je zahtevo za nujno sejo podpisal Luka Mesec. Predsednik odbora za finance Robert Polnar (DeSUS) je sejo tudi sklical hitro, tik pred jutrišnjim začetkom zadnje redne seje DZ pred poletnimi počitnicami. Spremembo zakona so sredi junija, torej pred manj kot mesecem, predlagali poslanci Levice. Prvi jo je podpisal Mesec. Pred vsega dvema tednoma pa so vodje poslanskih klubov soglasno potrdili, da bo državni zbor o tem odločal po skrajšanem postopku, z razlago, da gre za “manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona”.

Razloge za “krajšanje” postopka sprejemanja novosti je Miha Kordiš (Levica) pojasnil tako:

“Del razlage, zakaj je pri nas stanovanjska kriza tako drastična, je, da je stanovanjski sklad že dolga leta, če ne rečem desetletja, podhranjen. Hkrati pa imamo primere nepremičnin na DUTB (slaba banka), ki se jih lahko prenese na Stanovanjski sklad in pokoristi za gradnjo neprofitnih in javnih stanovanj. Pri tem želimo tudi, da je ta prenos neodplačan torej, da strošek tega nosi DUTB.”

Za katere nepremičnine bi lahko šlo, so iz Levice pojasnili s tem opisom, ki v vseh primerih ne vsebuje ocene vrednosti:

Razlog: izstopanje iz koalicije

Komentar o “neodplačnem” prenašanju nepremičnin iz slabe banke na stanovanjski sklad

Izjemna naglica odločanja o premoženju vrednem desetine milijonov evrov onemogoča resne javne razprave in premisleka. Komentar o nenavadnem naglem odločanju, ki poteka, ker Levica grozi z izstopom iz vladne koalicije, ker pri teh spremembah vladna koalicija doslej ni pokazala dovolj pripravljenosti za sodelovanje s to stranko, ki jo sicer vladne stranke ves čas razglašajo za opozicijsko, lahko preberete na povezavi tukaj.

Na posnetku poslanci Levice v državnem zboru:

Poslanci Levice v DZ Foto:DZ/Borut Peršolja
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version