Site icon Spletni časopis

Šarčeva 51.442 evrov težka usluga Fakinu in vzpon Möderndorferja

Bivši minister za zdravje Samo Fakin Foto:DZ/Matija Sušnik

Marca sem v spletnem časopisu poročal, da je premier Marjan Šarec nenavadno dolgo čakal s seznanitvijo državnega zbora, da sta odstopila minister za okolje Jure Leben (SMC) in minister za zdravje Samo Fakin (LMŠ). Obvestilo je premier parlamentu poslal natančno na dan, ko je minilo šest mesecev od izvolitve vlade. To je na dan, ko sta oba ministra pridobila pravico, da lahko zahtevata nadomestilo plače, če ne bosta mogla takoj najti nove službe ali se upokojiti. Premier je, se je pokazalo zdaj, ravnal “viteško” in poskrbel za svojega ministra za zdravje, ki je moral odstopiti. Domnevno zaradi težav z zdravjem.

Fakin drugi po Krajčiču

Podatki o izplačanih plačah v vladi kažejo, da je med prejemniki plačil ta mesec (za maj) tudi Fakin, ni pa Lebna. Podatek, da je Fakin za maj, ko zanesljivo ni bil več minister, prejel plačilo, je naveden tako:

Za kaj točno je Fakin prejel plačilo iz tega izpisa izplačanih plač v vladi ni razvidno. Po višini izplačila pa lahko sklepamo, da gre za nadomestilo, ki politikom pripada, če niso ponovno izvoljeni in ne morejo takoj najti dela ali se upokojiti. Fakin lahko to nadomestilo dobiva največ šest mesecev, ker je politično funkcijo opravljal (manj kot) en mandat. V seštevku bo v šestih mesecih dobil največ 51.442 evrov. Toliko je bilo vredno Šarčevo čakanje. Februarja, ko je bil še minister, je Fakin dobil 5.356 evrov bruto plače. Tokratno izplačilo je 80 odstotkov tiste vsote, to pa je tudi višina nadomestila, če bivši politik ne more dobiti službe.

Kaj menite o Fakinovem nadomestilu lahko odgovorite v anketi:

Si je minister za zdravje Samo Fakin, ki je zaradi zdravstvenih težav odstopil prej kot v pol leta, zaslužil nadomestilo, ki pripada tistim, ki funkcijo opravljajo vsaj pol leta?

 Loading ...

Fakin je drugi politik, ki je po lanskih volitvah poslancev ob funkcijo, ki dobiva nadomestilo. Prvi tak je bivši poslanec Darij Krajčič, ki je odstopil zaradi afere sendvič. Tudi Krajčič je iz kvote Liste Marjana Šarca. Krajčič prejema nižje nadomestilo, ker so plače poslancev nižje od ministrskih. Ta mesec je dobil 3.893 evrov. Ob Krajčiču je nadomestilo ta mesec dobil le še en sam poslanec prejšnjega sklica: Janko Veber. Veber je bil izvoljen na listi SD, a se je pozneje s stranko razšel.

Vzpon Mödenrdorferja med dobro plačane

Enaindvajsetim bivšim poslancem pa je ta pravica do potekla že prej, večina je bila iz vrst SMC in so bili v DZ le en mandat in takšni posebno državno podporo dobijo največ za pol leta. Posebnost med temi je bil Jani Möderndorfer, ki je v SMC prestopil iz SAB, že prej pa je bil poslanec PS. Nadomestilo je Möderndorfer dobival kratek čas. Ko je bil za zunanjega ministra izvoljen predsednik SMC Miro Cerar, je Möderndorfer postal nadomestni poslanec. Möderndorfer je avgusta lani dobil 3.916 nadomestila. Nadomestilo je bilo visoko, ker je na koncu prejšnjega mandata vodil preiskovalno komisijo za banke (dejansko pa se je ukvarjal predvsem s SDS), kar mu je prineslo krepek dodatek. Oktobra lani je dobil 4068 prave poslanske plače, ker še ni imel dodatka za funkcije. Med poslanci je bil po plači na 60 mestu. Ker ga je koalicija pozneje izvolila za šefa najnovejše preiskovalne komisije za posle SDS, pa je ta mesec prejel že 4.910 evrov bruto plače in je po plači med poslanci že na 14 mestu.

Kot že na koncu prejšnjega mandata mu je uspel strm vzpon. V obeh primerih gre za nenavadno dogajanje, preiskovalne komisije so namreč praviloma sredstvo opozicije za nadzor dela vladajočih in ne za višanje plače Möderndorferju, ki je specializiran za preiskovanje največje opozicijske stranke in njenega šefa Janeza Janše.

V vladi sta nadomestilo pol leta po izvolitvi vlade Marjana Šarca dobivali nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in nekdanja ministrica brez listnice za kohezijo Alenka Smerkolj, obema ministricama se je ta pravica že iztekla.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version