Site icon Spletni časopis

RTVS: Nismo TV levice Tomše: Seveda ste

Precej razburjenj je povzročila napoved direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca na seji programskega sveta RTV Slovenija v drugi polovici maja, da bo vlado poskušal prepričati, da poviša prispevek za RTV za en evro, ker se mu sicer računi ne bodo izšli po povišanju plač, ki je posledica dogovora vlade s sindikati, in drugih dodatnih stroškov.

Tomše: Naj to plačajo le Šarčevi pristaši

Z zelo ostrim pismom generalnemu direktorju Kaduncu, da so televizija levice in naj to povišanje plačajo le pristaši vlade Marjana Šarca, se je na napoved višje cene javnega servisa odzval danes upokojenec, nekoč pa delegat skupščine, ki je osamosvojila državo, Ivan Tomše in te trditve tudi utemeljil z dogodki na javni RTV v zadnjih letih, ki kažejo na politično pristranskost vodenja javnega zavoda.

Njegovo pismo sem objavil v celoti. Z RTV so mu ta teden odgovorili in zanikali, da bi bili pristranski, zapisali pa so tudi, da je pogojevanje višanja prispevka z objavami “vsaj malo desno usmerjenim novinarjem, nedopustno”. Tomše je na odgovor, ki je iz televizije prišel brez podpisa (to imajo v navadi) že odgovoril. Tomšeta čudi, da nihče ni podpisal odgovora, ki so mu ga poslali in zato ne ve, s kom se pogovarja. Pri trditvi, da gre za televizijo levice, pa vztraja.

O tem, kakšna bo usoda predloga Igorja Kadunca vladi, naj poviša prispevek, lahko odgovorite v anketi:

Bo vlada Marjana Šarca letos povišala prispevek za RTV za evro, kot predlaga generalni direktor Igor Kadunc

 Loading ...

Vso korespondenco objavljam. Zadnji odgovor Tomšeta je takšen:

“Spoštovani XY (dopis ni podpisan, zato pošiljam ta odgovor članu RTV SLO XY).

Zahvaljujem se za odgovor na moj protest o povišanju naročnine, ki jo je napovedal generalni direktor g. Igor Kadunc.

Ker gre za izjemno pomembno vprašanje za državljane Republike Slovenije, sem pričakoval, da bo generalni direktor vsaj podpisal odgovor, ki naj bi mu ga pripravila ustrezna služba.

Zahvaljujem se, da ste mi sporočili, da uredniško politiko na RTV SLO krojijo uredniki, ki jih imenuje generalni direktor. Dejstvo je, da med uredniki ni desno usmerjenih, temveč le levičarji, zato so moje trditve o »RTV slovenske levice« popolnoma upravičene.

V odgovoru ste zapisali: »Delovanje javnega zavoda je razvejano in raznoliko. Kot javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena smo dolžni spoštovati vse obveznosti, ki nam jih nalaga zakon, hkrati pa čim bolj slediti trendom, željam in raznovrstnosti naših poslušalcev, gledalcev in drugih uporabnikov naših storitev. Res je, da vsaka minuta programa RTV Slovenija ni všečna vsem, a vsak dan se trudimo, da pripravimo kar največji nabor najraznovrstnejših vsebin, česar pa brez javnih sredstev ne bi mogli uresničiti«.

Kako sledite »trendom, željam in raznovrstnosti poslušalcev, gledalcev in drugih uporabnikov storitev«? Če samo tedensko pogledamo Vaš program, lahko trdimo, da sledite trendom neke »vrhunske« ljudem nerazumljive umetnosti, da pošiljate v eter dnevno številne lažne novice in sledite trendom Evropske globalizacijske politike. Če bi bili nacionalna televizija, potem bi na primer ob zadnjih volitvah skrbeli, da bi kandidate spraševali o nacionalnih interesih Republike Slovenije.

»Le neodvisno financiranje bo RTV Slovenija omogočilo, da bo svoje poslanstvo nepristranskega medija lahko naprej opravljala. Da smo vendarle spoštovanja vreden nepristranski medij kažejo tudi pripombe, ki jih dobivamo tako z »leve«, kot z »desne« opcije«.  Pravite, da ste nepristranski medij! Da ste spoštovanja vreden nepristranski medij naj bi dokazovale pripombe, ki jih dobivate z leve, kot z desne opcije. Katera nevtralna strokovna analiza lahko te Vaše trditve potrdi? Se upate stopiti na trg in dokazati Vašo kvaliteto dela. Zanesljivo ne!

Ne se izgovarjati na zakon, da delujete v javnem interesu. Kaj pa je javni interes? Avtorja: Lenart J.Kučič in Sandra Bašić Hrvatin sta zapisala: »Odnos politike do javne sfere je povezan z vprašanjem javnega interesa, je zapisal Andrew Gamble v knjigi Politika in usoda. Ko politiki govorijo o delovanju v javnem interesu, je to predvsem krinka za zasebni interes. Svoje početje sicer poskušajo legitimirati s sklicevanjem na interes javnosti (kar pogosto počnejo tudi mediji), ampak njihovi pravi motivi običajno odražajo njihove lastne interese ali interese skupin, ki jih zastopajo. (Glej društvo za razvoj humanistike, 22.10.2018). V čigavem interesu torej deluje RTV SLO?

Zanesljivo ne v interesu vseh državljanov RS. Zakon o RTV si vodstvo zavoda razlagate po okusu Vaših urednikov.

Lep pozdrav !

Ivan Tomše”

Zanimivo je, da se polemika dogaja v času, ko je predsednik republike Borut Pahor v Kočevskem Rogu nasprotoval kampanji za ukinitev oddaje Jožeta Možine Pričevalci, kar že dalj časa poskuša doseči Zveza borcev. Njihovega predsednika Tita Turnška, ki postavlja takšne zahteve, je generalni direktor Kadunc lani celo sprejel na pogovoru, kar je bilo precej neverjetno. Normalno bi bilo, da bi se takšnim, povrhu celo nič skritim pritiskom na novinarja in zahtevam po cenzuri vrh zavoda ostro zoperstavil.

Zveza borcev poskuša cenzurirati Možino že dalj časa, ker opozarja na manj slavne dogodke v zgodovini, denimo množične poboje ujetnikov in političnih nasprotnikov, ki jih je izvedla partijska vojska po vojni. Zveza borcev, ki je bila pomembna organizacija že v prejšnjem sistemu, to poskuša že desetletja sistematično prikriti. Zveza borcev ima svoje zagrete somišljenike v programskem svetu RTV, denimo upokojenega novinarja Jožeta Poglajna, ki je v preteklosti celo že predlagal glasovanje o ukinitvi Pričevalcev, a je bil nekoliko prekratek.

Predsednik republike Pahor je dejal:

Morda se v oddaji Pričevalci komu kakšna izjava tistih, ki jih dr. Možina sprašuje, zdi sporna, netočna, morda. In ima pravico, da jo ovrže. Ampak oddaja, ki ima drug zorni kot pogleda na isto stvar, naj ostane. Jaz sem trdno prepričan, da je svoboda govora tista prvina demokracije, ki nam omogoča, da se izrazimo. “

Objavljam celoten odgovor iz RTV, v nadaljevanju pa tudi pismo Tomšeta, na katerega odgovarjajo.

RTV: Nismo pristranski, zagotavljamo javni servis

V istem članku bodo objavljeni tudi vsi drugi morebitni odzivi ljudi in odgovori iz javne RTV Slovenija.

Odgovor Tomšetu je takšen:

»Zahvaljujemo se vam za vaše pismo. Pismo smo seveda prebrali in tudi poznamo razmišljanja, kot jih navajate v pismu. Pričakovali pa bi tudi, da ste seznanjeni z dejstvom, da se RTV- prispevek ne plačuje za »levičarsko televizijo«, temveč za edino javno, neprofitno radiotelevizijsko organizacijo v Sloveniji.

RTV Slovenija se financira večinoma iz javnih sredstev. S plačilom RTV-prispevka vsi plačniki prispevamo k delovanju petih televizijskih, osmih radijskih programov, multimedijskega portala, sistema oddajnikov in zvez, ki prek 216 oddajnih objektov zagotavlja, da pride televizijski ali radijski signal v prav vsako gospodinjstvo, oddelka Mediateke s svojim neprecenljivim digitaliziranim radijskim in televizijskim arhivom ter orkestra in pevskih zborov, ki skrbijo za ustvarjanje in poustvarjanje mnogih glasbenih zvrsti, predvsem slovenskih skladateljev. Vsako leto v naših radijskih in televizijskih programih predvajamo več kot 52.000 ur dnevnoinformativnega, informativnega, igranega, razvedrilnega, glasbenega, športnega, izobraževalnega, umetniškega in kulturnega, verskega, znanstvenega programa in programa za italijansko in madžarsko narodno skupnost ter oddaj za Slovence izven naših meja. Smo edini, ki skrbimo za medijske potrebe občutljivih skupin (invalidov, manjšin, socialno ogroženih), skrbimo za šolanje mladih ustvarjalcev, za pokritost vseh pokrajin in dežel v soseščini, kjer živijo Slovenci.

Delovanje javnega zavoda je razvejano in raznoliko. Kot javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena smo dolžni spoštovati vse obveznosti, ki nam jih nalaga zakon, hkrati pa čim bolj slediti trendom, željam in raznovrstnosti naših poslušalcev, gledalcev in drugih uporabnikov naših storitev. Res je, da vsaka minuta programa RTV Slovenija ni všečna vsem, a vsak dan se trudimo, da pripravimo kar največji nabor najraznovrstnejših vsebin, česar pa brez javnih sredstev ne bi mogli uresničiti.

RTV Slovenija je javni medijski servis, financiranje je zakonsko opredeljeno in zagotovljeno z RTV-prispevkom, naše delovanje je tako lahko neodvisno od aktualne politične strukture. Za uvrstitev vsebin v program veljajo uredniška merila in profesionalni standardi, uredniška politika je avtonomna in neodvisna, pri čemer smo vseskozi pod drobnogledom javnosti.

Pogojevanje plačevanja RTV-prispevka z dodeljevanjem več prostora »vsaj malo desno usmerjenim novinarjem« je po našem globokem prepričanju nedopustno. Seveda se zavedamo, da se v določeni meri poudarki dajejo tudi v skladu z videnjem problematike, tako zdajšnjih kot prejšnjih odgovornih urednikov in direktorjev programov. To, da RTV Slovenija potrebuje za izvajanje svoje funkcije finančna sredstva, ne glede kdo so trenutni odgovorni uredniki, je dejstvo. Le neodvisno financiranje bo RTV Slovenija omogočilo, da bo svoje poslanstvo nepristranskega medija lahko naprej opravljala. Da smo vendarle spoštovanja vreden nepristranski medij kažejo tudi pripombe, ki jih dobivamo tako z »leve«, kot z »desne« opcije.«

Z lepimi pozdravi,

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Pismo Tomšeta je bilo takšno:

“Spoštovani generalni direktor RTV SLO g. Igor Kadunc.

Prebral sem, da ste na včerajšnji seji programskega sveta RTV SLO predlagali, da se naročnina na programe RTV SLO dvigne za 1 evro. Ker RTV SLO ni nacionalna televizija, temveč televizija slovenske levice, predlagam, da se o dvigu naročnine dogovarjate z levico, ki jo predstavlja vlada Marjana Šarca, pri tem pa se z vlado dogovorite, da vsi, ki Vaše levičarske televizije ne želimo gledati, lahko izstopimo iz obveznega plačevanja naročnine.

Novinarji, ki so vsaj malo usmerjeni v desno, nimajo prostora na Vaši televiziji. Pred časom ste odstavili gospoda Igorja Pirkoviča, ker je opravil intervju s hrvaškim pevcem Tompsonom. Ko je opravil dr. Možina intervju z dr Jožetom Dežmanom, se niste postavili na stran novinarja, temveč ste dejansko podprli protestante, ki so se zbrali v Kopru in zahtevali njegovo razrešitev. Zakaj že je morala oditi urednica Jadranka Rebernik?

Že samo teh nekaj primerov kaže na to, da desna skupina državljanov RS nima nobene možnosti, da bi enakopravno nastopila na »nacionalni« televiziji ali poslušala mnenja desno usmerjenih novinarjev. Ker vemo, da programske politike ne nameravate spremeniti, zanesljivo pa vemo, da spremembe ne bi sprejel Vaš levo usmerjeni programski svet, Vam predlagamo, da se uradno preimenujete v RTV slovenske levice in se z njo v bodoče dogovarjate o programu in plačevanju naročnine. Možna pa je tudi druga rešitev. Postavite svoje storitve na trg in boste videli kakšna bo Vaša gledanost.

Demokracija v RS je razumljena na poseben način, kot absolutna pravica tistih, ki jih strici iz ozadja s pomočjo javnih medijev spravijo na oblast. Državljani naj bi bili taki oblasti popolnoma podrejeni, poslušni in brez pravic. Če se slučajno upirajo, poskrbijo za sankcije politiki naklonjene državne institucije represije (policija, tožilstvo, sodstvo) in mediji, med katerimi vodi RTV SLO.

Kaj je nacionalni ponos? Kaj so temelji, na katerih je nastala samostojna Republika Slovenija? Človek, družina, država in vera so Evropske vrednote, na Vaši televiziji pa lahko gledamo predstave z rdečo zvezdo, partizansko ikonografijo in politike bivšega enopartijskega diktatorskega sistema.

Nacionalna televizija je tista televizija, ki naj bi enakopravno zadovoljila levo in desno politično usmerjene državljane, kar RTV SLO zanesljivo ni, zato tudi niste upravičeni terjati naročnine od vseh državljanov.

Z lepimi pozdravi!

Ivan Tomše

V VEDNOST: tiskanim in elektronskim medijem

Na posnetku je generalni direktor RTV Slovenija:

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc Foto: DZ/Matija Sušnik
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version