Site icon Spletni časopis

SDS že spet na volitvah prehitela vse raziskave javnega mnenja

Podobno kot lani na volitvah poslancev in lokalnih volitvah so tudi pred evropskimi raziskave javnega mnenja podcenjevale moč SDS+SLS. Več kot 26 odstotkov jim ni napovedala nobena raziskava v zadnjem tednu, še najbližje je bila v petek Ninamedia za Dnevnik in Parsifal za Novo24TV pred tem, ki sta rezultat le rahlo podcenili.

Zgodovina: Visoko SDS in SD, nizko NSi

A obe omenjeni raziskavi sta napovedali, da bo LMŠ dosegla boljši rezultat kot SD. To se pa ni zgodilo. V tem delu je zadnja napoved Mediane za POP TV zadela drugo in tretje mesto, a krepko je podcenila SDS. Sta pa bili Mediana in Ninamedia še kar točni pri NSi, a je Mediana podoben delež napovedala tudi SNS in Levici, ki sta pa dejansko dosegli veliko manj, Ninamedia pa je v nekaj manjši meri precenila Levico in DeSUS.

V zgornji preglednici prikazujem in sicer primerjam podatke, ki so, da je mogoče primerjati raziskave in volitve, le za opredeljene volivce.

Sramota volitev je bila, ko gre za merjenje javnega mnenja, nacionalna televizija, ker ni naročila merjenja na voliščih na dan volitev in zato zvečer ni imela nobenih rezultatov. Da jih je s tem, s sicer nekoliko poenostavljeno raziskavo, prehitela zasebna Nova24TV, ki ne dobiva sto milijonov javnega denarja letno, je sramota za vodstva javnega zavoda, direktor je Igor Kadunc, ki ravno zahteva celo povišanje prispevka.

Zanimiv je tudi trend na dosedanjih evropskih volitvah strank, ki so jim včeraj volivci dodelili sedež, ki pokaže, da sta SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana dosegli enega najboljših rezultatov, NSi Mateja Tonina pa se je odrezala slabše kot v preteklosti. Je pa tokrat SDS nastopala v koaliciji s SLS, na prejšnjih volitvah pa se je s to stranko povezala NSi. Za LMŠ Marjana Šarca je prikazan le tokratni rezultat, pred tem ni nastopala na EU volitvah:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version