Site icon Spletni časopis

Brščič za Mesca predlaga pol leta zapora, osem tisoč evrov odškodnine in opravičilo

Predsednik Levice Luka Mesec Foto: DZ/Matija Sušnik

“Ne zahtevam imunitete,” mi je predsednik Levice Luka Mesec povedal včeraj v prostorih poslanske skupine Levice o odločanju mandatno volilne komisije v četrtek. Komisija bo za zaprtimi vrati (brez medijev) najbrž predlagala, naj državni zbor prihodnji teden dovoli kazenski postopek proti Mescu.

Senat zavrnil Mesčev ugovor

Česa je Mesec obtožen in kdo ga toži, v DZ prikrivajo. Tako ravnajo v vseh imunitetnih postopkih. A od odvetniške pisarne, ki zastopa Bernarda Brščiča, sem izvedel, da tožijo za razžalitev, ker ga je Mesec označil za “nekoč radikalnega neoliberalca, danes fašista” Brščič s pomočjo odvetnice Lucije Šikovec Ušaj v kazenskem postopku predlaga sodišču pol leta zaporne kazni za Mesca. V hkratni zasebni odškodninski tožbi, kjer se Mesec na imuniteto sploh ne more sklicevati, pa Brščič zahteva še osem tisoč evrov odškodnine in opravičilo Mesca na prvi seji državnega zbora zaradi razžalitve.

Mesec je Brščičevi kazenski tožbi, po kateri bi lahko za pol leta končal v zaporu, s pomočjo odvetnika Dina Bauka januarja ugovarjal in predlagal, naj sodišče spora ne dopusti in kazenski postopek ustavi, ker oznaka, da je Brščič neoliberalec in fašist po njegovem ni žaljiva vrednostna ocena, s tem bi naj Mesec le opisal politično pripadnost in nazor zasebnega tožilca in zato ni kaznivega dejanja. A ta ugovor je marca senat, ki ga je vodil sodnik Tomaž Bromše, v njem pa sta bili še sodnici Dejana Fekonja in Lea Habjanič, zavrnil kot neutemeljen. Odločitev in začetek obrazložitve sta takšna:

Brščič Meseca ne toži le zaradi zmerljivke novembra lani v državnem zboru, da je “nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist“. Podobno trditev je poslanec namreč pozneje ponovil in zaostril v televizijski oddaji, ki jo je vodil Slavko Bobovnik na TV SLO, ko je ponovno izjavil, da je Brščič fašist in sicer z besedami: »da je to primerna oznaka, da Brščič govori kot fašist, nastopa kot fašist, piše kot fašist«. Za izjave v dvorani državnega zbora ustava Mesca ščiti pred kazenskimi postopki, za nastope s Slavkom Bobovnikom na televiziji pa ne.

To je pozivanje k usmrtitvi

Mesec je ves čas pogovora z Bobovnikom zatrjeval, da je Brščič fašist in s tem žalil, ker je bil tudi brez dvoma namen njegovega označevanja, trdita v tožbi odvetnica Lucija Ušaj in Brščič, ki sodišču med drugim predlagata ogled kopij sodb vojaških sodišč, s katerimi se je zaplenjalo premoženje tako imenovanim razrednim sovražnikom po koncu 2. svetovne vojne, s katerimi se je nedolžne ljudi pošiljalo v smrt v konstruiranih kazenskih postopkih, sodbe pa so se zaključevale s pozivom smrt fašizmu, svoboda narodu. Predlaga tudi seznanitev sodišče z dokazi o tem, kako to parolo uporabljata na političnih shodih župan Ljubljane Zoran Janković in predsednik Levice Luka Mesec. V tožbi je zapisano:

“Beseda fašist se v današnjem času vse bolj pogosto zlorabljena za obračunavanje s političnimi nasprotniki, ki niso levega političnega izvora, ob upoštevanju, da se tudi večkrat na proslavah vzklika smrt fašizmu, svoboda narodu, kar je ravno Luki Mescu še kako znano. Označevanje nekoga z besedo fašist dejansko lahko pomeni, da se tudi poziva k njegovi usmrtitvi ob upoštevanju vse pogostejših vzklikov leve politične opcije in njenih prvakov »smrt fašizmu«. Smrt vsakršni ideologiji je lahko posredno, torej preko smrti pripadnikov in nosilcev te ideologije, zato je dejansko imenovanje zasebnega tožilca s fašistom v širšem kontekstu lahko razumeti tudi kot poziv k njegovi usmrtitvi. Nedvomno pa beseda fašist ni beseda, ki bi se v teh krajih in v današnjem času uporabljala brez točno določenega pomena, ki je negativen, zavržen, ki kaže na osebo, ki naj bi bila proti vsemu civilizacijsko sprejemljivemu ravnanju.”

O rabi parole smrt fašizmu iz prejšnjega režima in zmerjanju Brščiča s fašistom pa je v tožbi zapisano še:

“Obujanje te parole v zadnjih letih v demokratični Republiki Sloveniji in dejansko zmerjanje in stigmatiziranje posameznika z besedo, da je fašist, ne da bi le ta imel sploh kakršnokoli možnost odgovora in brez kakršnekoli povezave z vsebino govora v parlamentu, kaže na izjemno zavržno ravnanje poslanca državnega zbora in sramoti delo celotnega državnega zbora, za zasebnega tožilca pa pomeni to hudo razžalitev, nenazadnje pa je to celo posredna grožnja s smrtjo.

V času, ko je Mesec izrekel zmerljivko, Brščič še ni vodil stranke DOM in ni bil kandidat na evropskih volitvah.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version