Spletni časopis

Raziskave: Največji poraženec EU volitev povezava DeSUS Šoltes

(Last Updated On: 03/10/2019)

Precejšnjo okrepitev list SDS+SLS Milana Zvera, LMŠ Irene Joveve in SD Tanje Fajon je v primerjavi z raziskavami Mediane za POPTV in Mediane za Delo pokazala raziskava agencije Parsifal, katere rezultate je včeraj objavila Nova24TV. V primerjavi s prejšnjimi volitvami pa po vseh raziskavah za zdaj dramatično izgublja povezava Desusa z Igorjem Šoltesom. Desus in Šoltes sta na prejšnjih volitvah dobila vsak po enega evropska poslanca. Za zdaj jim skupaj kaže na nič.

Parsifal: Jelinčič in Tomićeva dol

Vzpon “velikih” Zvera, Joveve in Fajonove v javnomnenjskih raziskavah zadnje tedne, ki ga nakazuje Nova24TV, je na račun manjših strank. Med temi se še dobro “drži” NSi Ljudmile Novak na četrtem mestu. Precej pa je strmoglavila SNS Zmaga Jelinčiča, pa tudi SMC Gregorja Periča. Nizko je s 6,2 odstotka tudi Levica Violete Tomić, ki bo, če tega deleža v naslednjih dveh tednih ne popravi, že spet ostala brez sedeža v Evropskem parlamentu. To se jim je zgodilo že pred petimi leti.

V grafiki zaradi primerljivosti med raziskavami in z volitvami prikazujem le glasove opredeljenih za stranke in liste. Neopredeljene sem preračunal sorazmerno deležem, ki so jih stranke dosegle med opredeljenimi (s klikom na posnetek lahko prikaz povečate):

Zelo slabo, ko gre za najmanjše, raziskava za Novo24TV, tokrat kaže novi stranki Dom Bernarda Brščiča, ki bi jo volilo vsega pol odstotka volivcev. Ta stranka ima najbrž tudi nekaj težav, ker je veliki mediji ne vabijo enako na soočenja, ker nima zastopnikov v evropskem ali domačem parlamentu. Za zdaj na kak preboj ne kaže niti kakšni drugi majhni listi. Da so preboji mogoči pa kaže, ker je pred petimi leti izvolitev z lastno listo uspela Igorju Šoltesu.

Težave za DeSUS in Šoltesa

Zanimiva je primerjava z zadnjimi volitvami evropskih poslancev, tudi sicer, a jo je nekoliko zapleteno narediti, ker ne nastopajo enake stranke in koalicije strank. A z nekaj previdnosti je številke vendarle mogoče prikazati. Za NSi je za prejšnje volitve prikazan koalicijski rezultat s SLS, za SDS pa brez seštevka s SLS, ker ločenega rezultata za SLS ni. Za Levico je v primerjavi upoštevan rezultat pred petimi leti koalicije Združena levica:

Za koalicijo SDS+SLS kaže, da bi lahko dobila tri sedeže kot SDS sama pred petimi leti. NSi, ki tokrat nastopila sama, bi po raziskavi agencije Parsifal en sedež izgubila. Dva bi pridobila LMŠ, ki pred petimi leti ni obstajala, enega pa SD, ki se je pred petimi leti precej slabo odrezala. Največji poraženec bi bila po tej primerjavi povezava DeSUS in Igorja Šoltesa, pred petimi leti je DeSUS dobil mandat, ločeno pa Šoltes s svojo listo Verjamem tudi. Tokrat skupaj za zdaj ne bi nobenega.

A do volitev je še daleč, na raziskave javnega mnenja pa se ne moremo zanesti. Še posebej na evropskih volitvah, kjer je pričakovati zelo nizko udeležbo, lahko udarijo zelo mimo.

Jelinčič zanihal navzdol

V zadnji grafiki predstavljam nihanje popularnosti šestih največjih strank po doslej objavljenih rezultatih raziskav javnega mnenja v večjih medijih. Pri vseh zaradi medsebojne primerljivosti in primerljivosti z volitvami, upoštevam le za liste opredeljene volivce. Glasove neopredeljenih sem preračunal sorazmerno deležem, ki so jih stranke dosegle med opredeljenimi:

Izvirne rezultate raziskave agencije Parsifal, ki jih je včeraj objavila Nova24TV, ki sem jih preračunaval in uporabil v primerjavah in grafikah, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Za koga ste na evropskih volitvah lahko odgovorite v anketi Spletnega časopisa. Rezultati, za zdaj odločno vodita lista SDS+SLS in DOM, kaže razpoloženje med bralci, ki se odzovejo. To ni raziskava javnega mnenja ali napoved rezultata:

Katero listo boste volili na EU volitvah?

View Results

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 2.377 times, 1 visits today)
Exit mobile version