Site icon Spletni časopis

Ugrabitelje Moravca je policija že vrnila Hrvaški, ker so prišli na črno…

Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije

(Last Updated On: 21. maja, 2019)

Migranta iz Maroka, starega 25 let in dva Alžirca, oba stara 18 let, ki so včeraj ugrabili skoraj 80 letnega Mirka Moravca in z njegovim avtomobilom pobegnili do Italije, so policisti v Črnomlju prijeli že 29. aprila letos, ko so nezakonito prišli čez mejo iz Hrvaške in jih dan pozneje vrnili hrvaškim policistom.

Najprej so prosili za vodo

Da so ugrabitelje Moravca pred mesecem in pol že prijeli in vrnili na Hrvaško, je pojasnila policija na tiskovni konferenci, ko so predstavili ugotovitve o včerajšnji ugrabitvi obdelovalca lastnega vinograda. Kot je povedal vodja sektorja za organizirano kriminaliteto uprave kriminalistične policije Tomaž Peršolja je na policijsko upravo Koper poklical občan iz Prelože pri Lokvi in jih obvestil, da se je k njemu zatekel starejši moški, ki so ga neznanci ugrabili na območju Bele krajine. Pri tem so mu grozili z nožem, mu zvezali roke in noge ter ga dali v prtljažnik njegovega osebnega avtomobila. Z oškodovancem v prtljažnem prostoru njegovega vozila, so se pripeljali do vasi Prelože pri Lokvi, kjer so ga na gozdni poti izpustili in peš pobegnili proti meji z Italijo. Po razgovoru z 79-letnim Moravcem iz Bele krajine, je policija ugotovila, da je včeraj okoli 12.30 delal v vinogradu, tja so pa prišli trije tujci, ki so ga sprva prosili za vodo, nato pa mu grozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, mu zvezali roke in noge ter mu prelepili usta. Tako zvezanega so ga dali v prtljažni prostor avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti Italiji. Po večurni vožnji so parkirali vozilo na kolovozni poti pri vasi Prelože pri Lokvi, kjer so Moravca zapustili in peš nadaljevali pot proti Italiji. Mirko Moravec, ki ni bil poškodovan, se je sam rešil iz prtljažnega prostora avtomobila in v bližnji hiši prosil, naj pokličejo policijo.

Pomagal helikopter, uspešni Italijani

Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj, vodniki službenih psov, kriminalisti, skupina posebne policijske enote in specializirana enota za nadzor državne meje, da bi ugotovili okoliščine kaznivega dejanja in prijeli storilce kaznivega dejanja. V iskanje osumljencev je bil vključen tudi policijski helikopter. Istočasno so novomeški kriminalisti začeli iskati kraj ugrabitve in razjasnjevanje vseh drugih okoliščin kaznivega dejanja. Zaradi bližine državne meje in ugotovljene smeri gibanja storilcev so bili takoj obveščeni italijanski varnostni organi, in sicer Kvestura v Trstu ter tržaška mejna policija, ki jim je bil posredovan opis storilcev ter smer njihovega bega.

Italijanski varnostni organi so na svoje območje ob državni meji, napotili več patrulj policije. Okoli 20.10 so v bližini meje, pri naselju Bazovica v Italiji, prijeli tri moške, ki so ustrezali opisu storilcev. Italijanski varnostni organi so tujce zaradi nezakonitega prehoda državne meje vrnili v Slovenijo in pokazalo se je, da so bili v Italiji prijeti 25-letni državljan Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije. Ob prevzemu vseh treh osumljencev jim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ugrabitve in odvzema motornega vozila. V postopku so koprski kriminalisti osumljenim zasegli ročno torbico in žepno baterijo, ki so jo osumljeni po begu proti Italiji odvzeli oškodovancu kaznivega dejanja.

Za kaznivo dejanje ugrabitve (po 134. členu Kazenskega zakonika) je zagrožena kazen od 6 mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila (po 210. členu Kazenskega zakonika) pa kazen zapora do 2 let, so opozorili iz policije.

Na posnetku so novinarji, ko policija pojasnjuje dogajanje:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version