Site icon Spletni časopis

Erjavec: SDS poskuša oslabiti vojsko in vlado

Interpelacijo je predvsem politična, usmerjena je v poslabšanja položaja znotraj vojske, oslabiti pa poskuša tudi vlado, se je minister za obrambo Karl Erjavec popoldan na ministrstvu za obrambo odzval na napoved iz opozicijske SDS, da bodo zahtevali razpravo državnega zbora o njegovem delu. SDS Janeza Janše je s tem napovedala prvo interpelacijo po lanskih volitvah. Erjavec je prepričan, da interpelacija ne bo uspešna, ker, kot je dejal “ni bilo nobene nezakonitosti, nobene nepravilnosti.” Po njegovi oceni bo interpelacija povsem prazna, neutemeljena.”

Na ta ministrov odziv se je poslanec SDS Žan Mahnič, ki je tudi podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb, odzval tako:

Minister: To je zloraba sindikata

Dejansko ima SDS le malo možnosti, da ministra po razpravi res odstavi, ker ima pet vladnih strank z Levico sporazum, po katerem, če ga nihče ne prekrši, izglasovanje nezaupnice ministrom ni mogoče.

Vse poslance je, da naj vložijo interpelacijo proti ministru, včeraj pozval Sindikat vojakov Slovenije, ki ministru očita, da je vojsko užalil z izjavami medijem po nočnemu streljanju na vajah Nata na Počku, ko se je javno spraševal, ali bodo naslednjič streljali po Postojni. Sindikat je predsedniku odbora za obrambo Sama Bevku predlagal, naj odbor pozove šefa vlade Marjana Šarca (LMŠ) in predsednika republike Boruta Pahorja, da se opredelita do ravnanja ministra, tudi do, kot so zapisali, “nedopustnih in lažnivih izjav medijem glede razrešitve poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca.” Erjavec se je na to odzval z oceno:

“Tu ne gre za sindikalno aktivnost, gre za zlorabo sindikata. Sindikat slovenske vojske, zlasti njegov predsednik Gvido Novak je stopil na politično polje, kar je nesprejemljivo.”

Poročilo o sklepih komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki ministru očita zlorabo vojaške obveščevalne službe, in o zamenjavi poveljnika poveljstva sil slovenske vojske Škerbinca, je od Erjavca že zahteval tudi premier Marjan Šarec.

“Poročilo je pripravljeno, je na moji mizi. Predvidoma jutri bo poslano predsedniku vlade,” je o tem povedal Erjavec in dodal, da bo pa to poročilo poslal tudi predsedniku republike Pahorju in predsedniku odbora za obrambo Bevku. “Moram odgovoriti na te netočnosti, na ta zavajanja. Zlasti na trditve iz sindikat slovenske vojske,” je dejal Erjavec in ocenil, da so strokovnjaki povedali, da pri nadzoru vojaške obveščevalne službe nad Škerbincem ni bilo nobene nezakonitosti, primerjave z afero Telekom, ki je odnesla nekdanjega obrambnega ministra Janka Vebra (takrat SD) pa so, po Erjavčevi oceni, povsem neumestne.

O KNOVS: Opozicija lahko tam izglasuje karkoli

Erjavec je opozoril, da ima v komisiji za nadzor obveščevalcev opozicija večino in da dodal, da če v tej komisiji “opozicija meni, da je luna zelena, bodo sprejeli sklep, da je luna zelena, kot so sprejeli sklep, da je obveščevalno varnostna služba prekoračila zakon”.

Erjavec meni, da so vojaški obveščevalci ravnali pravilno, ko so zaslišali veliko število vojakov, da bi ugotovili, kaj je Škerbinc razpravljal pred postrojem vojakov in na svojem kolegiju o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba. “O tem je pripravljeno poročilo. To poročilo bo prejela načelnica generalštaba in ona se bo odločala naprej, kaj in kako bo ukrepala,” je dejal Erjavec in dodal še, da ne razume ravnanja brigadirja Škerbinca, ki zaseda najvišja častniška mesta v slovenski vojski, a išče zatočišče pri sindikatu. Minister pričakuje od vojaka, od visokega častnika, da se vede v skladu z vojaško etiko, ki narekuje, da je potrebno spoštovati odločitve, ki jih sprejemajo nadrejeni. Poveljnika sil slovenske vojske pa lahko načelnica generalštaba in minister kadarkoli razrešita brez kakršnegakoli razloga in nobena pritožba na to ni mogoča, sindikat pa pri tem nima nobenih pristojnosti, je še opozoril Erjavec.

Šarec: Sindikat je šel predaleč

Erjavec je še napovedal, da bo na interpelacijo, ko bo res vložena, še natančneje dogovoril, ker točne vsebine zdaj še ne pozna.

Na posnetku minister za obrambo Karl Erjavec odgovarja na napoved interpelacije:

Minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) Foto: Peter Jančič

“Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali,” pa se je na napoved SDS, da bo zahtevala razpravo o delu ministra Erjavca, odzval premier Šarec, ki je podobno kot Erjavec podvomil, da med prisojnosti sindikata sodi pozivati poslance k interpelaciji proti ministru. “Mislim, da je šlo to nekoliko predaleč,” je dejal predsednik vlade in pripomnil, da če sindikati vse vodijo, vlade sploh ne potrebujemo.

Kakšno je vaše mnenje lahko odgovorite v anketi:

Bi moral DZ interpelirati Karla Erjavca zaradi načina odstavitve poveljnika sil Mihe Škerbinca

 Loading ...
Exit mobile version