Site icon Spletni časopis

April: Proti Šarcu nizko Joveva, Fajonova seka Židana

V marcu so televizije objavile raziskave popularnosti strank in prvič tudi že list na evropskih volitvah. Razlike v izmerjenih deležih za stranke različnih agencij in celo v vrstnem redu na vrhu, ostajajo skoraj neverjetne. Je pa tokrat prvič mogoče prikazati razlike v privlačnosti strank in njihovih evropskih list.

Zver, Fajonova ali Joveva?

Po raziskavi Mediane, rezultate je ta teden objavil POPTV, najbolj za rezultatom svoje stranke LMŠ zaostala Irena Joveva z listo za evropski parlament, ki bi jo podprlo skoraj pol manj volivcev kot podpira stranko Marjana Šarca v raziskavi moči strank iste agencije. Ob tem velja upoštevati še, da je Mediana za POPTV povrhu stranki LMŠ namerila kar enajst odstotnih točk slabši rezultat kot pred tem Ninamedia za TVSlovenija. Druga skrajnost po Mediana je EU Lista SD Tanje Fajon, ki dosega skoraj dvakrat tak rezultat kot znaša podpora SD Dejana Židana. Deloma je to najbrž tudi posledica večje javne prepoznavnosti nekdanje novinarke Fajonove in drugih kandidatov na listi SD, Denimo Matjaža Nemca, Milana Brgleza… Slabše kot SDS Janeza Janše se odreže tudi koalicijska lista SDS in SLS, ki jo vodi Milan Zver. V celoti gledano pa je v merjenjih pred evropskimi volitvami Zver še v prednosti pred Fajonovo, Joveva je tretja. Po meritvi moči strank v državi pa vodi Šarec pred Janšo in Židanom, ki je nekoliko zadaj. Primerjava ankete o podpori med volivci za vse večje stranke in njihove EU liste, pri vseh so zaradi primerljivosti z volitvami in med seboj upoštevani le opredeljeni volivci, prikazana pa je tudi odstotkovna razlika, je po Mediani za POPTV takšna:

Deleže SDS in SLS na državni in evropski ravni, da je mogoča primerljivost, prikazujem sešteto. Pri Levici, kjer evropsko listo vodi Violeta Tomić je delež skoraj enak kot ga na nacionalni ravni dosega Luka Mesec, pri NSi pa je Ljudmila Novak nad deležem Mateja Tonina. A NSi je na evropski ravni v preteklosti dosegala tudi nekajkrat boljše rezultate kot na nacionalni.

Je Jelinčiču koristil Preac?

Nenavadno visoko je še naprej SNS Zmaga Jelinčiča, ki mu je, tako kaže koristil konflikt z novinarjem Gregorjem Preacom, ki ga je najprej nameraval postaviti na vrh liste, potem pa se je tja postavil Jelinčič sam. Zdi se, da je Jelinčič Preaca nekoliko zlorabil, da je pritegnil pozornost in si naredil nekaj reklame proti SD in LMŠ, ki vztrajata z novinarkama na vrhu. A raziskave so le kazalo stanja in jim, kot kažejo izkušnje iz lanskega leta, ni mogoče verjeti. Deleži strank na volitvah so lahko povsem drugačni. In možna so tudi še presenečenja, denimo vzpon kakšne liste, ki jo ankete zdaj komaj zaznajo.

K previdnosti silijo tudi velikanske razlike med rezultati raziskav različnih agencij za tri velike televizije, kjer smo, podobno kot že lani pred volitvami poslancev, spet priča nenavadnemu žaganju pri popularnosti strank. Časoven prikaz teh nihanj, na začetku sta rezultata državnozborskih in lokalnih volitev za šest večjih strank (le za opredeljene volivce), je takšen:

Šarčev LMŠ je bil lani pred volitvami poslancev in pred lokalnimi volitvami po raziskavah javnega mnenja dolgo podobno visoko kot tokrat, a je vsakič potem, ko so volivci res glasovali, končal bolj spodaj. Bolj podrobna prikazana nihanja za vse stranke v aprilu po raziskavah objavljenih na Novi24TV (Parsifal), TVSLO (Ninamedia) in POPTV (Mediana) so bila takšna:

Več o zadnji raziskavi popularnsoti strank, ki jo je v nedeljo objavila POPTV, si lahko preberete na povezavi tukaj

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version