Site icon Spletni časopis

Driske in bruhanja zaradi salmonele ali norovirusov?

Po informacijah o težavah v posameznih šolah, podjetjih in tudi javnih zdravstvenih ustanovah, kjer so otroci in zaposleni imeli kar nekaj težav z bruhanjem in driskami, še ni jasno, ali so bile razlog težav napake pri pripravi hrane ali kakšno virusno obolenje.

V petek 5.aprila je Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani izpostavil novico: ” Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje izbruh salmoneloze v Sloveniji. V mesecu marcu je bil zaznan izbruh salmoneloze, ki je zajel več obratov javne prehrane. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. V preiskavi sodelujejo inšpektorji UVHVVR, epidemiologi NIJZ, mikrobiologi Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Salmoneloza je nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če okuženih živil pred zaužitjem toplotno ne obdelamo dovolj, je posledica okužba. Salmonele se širijo tudi s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Okuženi izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke, v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se lahko okužimo tudi s pitjem vode, a je to v Sloveniji redko.

Nacionalni institut je sporočil še, da poteka zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja. Inšpektorji načrtujejo nadaljnje izredne inšpekcijske nadzore v obratih javne prehrane s poudarkom na sledljivosti surovin in dobri higienski praksi. V Sloveniji so zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki niso povezane z zgoraj omenjenim izbruhom.

Mediji so poročali o izbruhu salmoneloze v OŠ Luciji 16.marca letos, denimo spletni portal regionalobala, še več pa je neuradnih informacij in opozoril, tudi iz ustanov v Ljubljani, kjer se je zelo povečalo število bolniških odsotnosti, zato sem za dodatna pojasnila zaprosil nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ). Glede na zadnja poročanja v medijih, ko je za okužbo z norovirusom zbolelo okoli 200 ljudi v Leku, so povzorčitelji bruhanja in driske, ki se širi po Ljubljani, lahko tudi norovirusi, ne le bakterija salmonela.

Exit mobile version