Težave Tomićeve: V Grčiji umik kandidatke Sirize, ker je goljufala državo

Grška Siriza je morala iz svoje kandidatne liste ta teden umakniti kandidatko Myrsin Loizou, ker je, med drugim, oblasti pozabila obvestiti o smrti svoje mame, zaradi česar je še več kot pet let dobivala njeno pokojnino, poroča grški tisk. Po 753,6 evrov vsak mesec. Syriza je koalicija skrajno levičarskih strank v Grčiji, ki sodi v isto skupino kot Levica Luke Meseca pri nas. Ta skupina ima na evropskih volitvah dva vrhunska kandidata, eden je iz Slovenije: Violeta Tomić.

Tak posnetek s premierom Grčije Aleksisom Ciprasom je objavila EU kandidatka Myrsin Loizou na svojem FB profilu, potem pa je morala odstopiti

Medijska razkritja, da je kandidatka Syrize goljufala državo, so v Grčiji sprožila pravi politični vihar.

Loizou: Pogosta administrativna napaka

V opoziciji ne verjamejo, da je premier Aleksis Cipras, ki vodi to stranko, lahko kar spregledal, da je na svojo listo povabil goljufko, ki je bila februarja leta 2017 na prvi stopnji obsojena na pogojno dvoletno zaporno kazen, ker je nezakonito prejela 52.000 evrov pokojnin za 69 mesecev. Če preračunamo: mesečna pokojnina je bila 753,6 evrov. Pokojnina je pripadala mami, pisateljici Mari Loizou.  Kandidatka, ki so jo zdaj umaknili iz liste, je pojasnila, da je bilo to, da je še pet let prejemala pokojnino za mamo, ki je že umrla, posledica birokratske napake, ki se zgodijo pogosto. Pred sodiščem je tudi priznala napako in se strinjala, da mora to povrniti, je zapisala v odstopni izjavi. Kandidatka, ki je že bivša, ima sicer težave še z neplačanimi 180.000 evri prispevkov državi, za katere pa trdi, da jih bi v celoti poplačal njen bivši soprog, ki vodi družinsko podjetje.