Site icon Spletni časopis

Janković je ubranil oblast v Ljubljani s 130.178 evrov težko kampanjo

S kampanjo s kakršnimi srednje velike stranke nastopajo na ravni države, si je Zoran Janković na lanskih lokalnih volitvah ponovno zagotovil županstvo in večino v mestnem svetu. Obe kampanji skupaj sta ga stali 130.178 evrov. Štiri mesece po volitvah je Janković razkril, da je 50.069 evrov porabil za župansko kampanjo in še 80.109 evrov za kampanjo za ljubljanski mestni svet. V poročilih trdi, da je denar zbral s prispevki, a ne razkriva imena niti enega donatorja za župansko kampanjo. Za svetniško kampanjo pa je zapisal, da mu je 1.846 evrov podarila Alenka Dodik. Grafično je teža lanskih Jankovićevih kampanj v Ljubljani videti tako:

Reforma sistema financiranja strank in kampanj v času vlade Alenke Bratušek, katere cilj je bil večja transparentnost, je, kot kažejo ta poročila, že spet popolnoma in povsem spodletela. Viri denarja za kampanje so praktično povsem prikriti. Dostopnih je manj podatkov kot pred “reformo”. Jankovićeva kampanja je doslej najdražja, a vodi tudi daleč največje mesto v državi. Po učinkovitosti, torej po številu glasov, ki mu jih je prinesel vložen denar, pa je bil Janković, ko gre za listo za mestni svet, zelo podobno učinkovit kot mariborski župan Saša Arsenovič, manj učinkovit kot v Kopru Aleš Bržan, krepko pa je posekal skupno listo Boštjana Trilarja in Alenke Bratušek v Kranju:

Za kampanjo svoje liste je Zoran Janković pred štirimi leti prijavil 59.992 evrov stroškov, pred osmimi leti pa 57.400 evrov. Tokrat je investiral precej več. Podobno je tudi pri županskih kampanjah, pred petimi leti Janković prijavil 22.530 evrov stroškov županske kampanje, še štiri leta prej pa 49.579 evrov, kar je skoraj toliko kot letos.

Na županskih volitvah je Janković s 60,45 odstotka glasov lani zmagal v prvem krogu pred Anžetom Logarjem (SDS) s
29,50 odstotka. Rezultati preostalih kandidatov skoraj niso vredni omembe. Na tretjem mestu je bil, denimo, Milan Jakopovič (Levica) z že manj kot štirimi odstotki. Rezultati za mestni svet so bili po vrstnem redu podobni:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version