Site icon Spletni časopis

EPP ni razpadel, Fides opazuje posebna trojka

Premier sosednje države Viktor Orbán

S kompromisno rešitvijo, s katero je prostovoljno zamrznjeno članstvo Fidesa v Evropski ljudski stranki (EPP), politiko te stranke in pripravljenost spoštovati vodila povezave pa bo preverjala posebna trojka, se je včeraj končal vrh EPP v Bruslju.

Ko Orbán skoraj odhaja

Za kompromisni izhod, ki je nastal v pogajanjih, ki so potekala od začetka tedna, je tajno glasovalo 193 delegatov, trije so bili proti. EPP je s tem uspelo preprečiti razkol, ki bi bil posledica morebitne izključitve ali protestnega odhoda Fidesa iz skupine, oboje bi zmanjšalo možnosti, da bi EPP ostala najmočnejša stranka na prihajajočih evropskih volitvah, Manfred Weber pa prihodnji šef evropske komisije. Na posnetku je premier sosednje države Viktor Orbán, ko odhaja iz dvorane po potrditvi kompromisa z glasovanjem:

Komisijo, ki bo preverjala politiko Fidesa, vodi Herman von Rompuy, v njej pa bosta še Hans-Gert Pöttering in Wolfgang Schüsel. Verjetno bo delo končala do kongresa EPP v drugi polovici leta v Zagrebu.

Med glavnimi očitki kritikov je bila kampanja Fidesa proti predsedniku evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju, kar bi naj povzročalo resno politično škodo, še posebej, ker je šef Fidesa Viktor Orbán pomembne politike iz EPP poimenoval “koristni idioti”, država pa naj bi imela tudi težave s spoštovanjem svobode izražanja in izobraževanja, ker ukinja univerzitetni študij, ki ga sofinancira George Soroš.

Slovenija močno zastopana

Prvotno besedilo o suspenzu članstva Fidesa za nedoločen čas so po ostri reakciji premiera sosednje države Viktor Orbán, za katerega so že napovedovali hitro izjavo za medije, ki bi bila logična le v primeru odhoda, še nekoliko ublažili in predstavniki Fidesa so ostali in s tem sprejeli dogovor o prostovoljni zamrznitvi članstva. K popuščanju je z opozorili pred nepotrebnim razkolom, ki jih je v ponedeljek poslal predsedniku Jospehu Daulau in vsem šefom strank družine EPP v posebnem pismu, prispeval predsednik SDS Janez Janše, katerega govor so včeraj večkrat prekinili aplavzi, ko je opozarjal na dvojne standarde in preveliko ostrino do Fidesa tik pred pomembnimi evropskimi volitvami. Dogajanje je primerjal z zlorabo oblasti v Sloveniji, ko je bil sam zaprt tik pred volitvami poslancev pred petimi leti in so mu pozneje odvzeli celo poslanski mandat, pa današnjih ostrih kritikov Orbana, čeprav je šlo za veliko hujše stvari, takrat ni bilo slišati in tudi reakcij evropskih institucij ni bilo. Zastopanost treh slovenskih EPP strank je bila zelo močna, Ob Janši je h kompromisu pozival Lojze Peterle (NSi), za SLS je stališče predstavil Franc Bogovič ob katerem je bil v dvorani brat predsednika SLS Janez Podobnik, v dvorani v stavbi evropskega parlamenta pa so bili tudi vsi trije evropski poslanci SDS Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin. Peterle in Janša sta po dogodku opozorila na podoben kompromis pred dvema desetletjem, ko je avstrijska ljudska stranka (ÖVP) sestavila koalicijo s svobodnjaki že pokojnega Jorga Haiderja in je bila tudi ustanovljena posebna skupina, ki je to preučila, stranka pa se je ta čas prostovoljno odpovedala članskim pravicam v EPP.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version