Site icon Spletni časopis

Kongres Levice pri ministru Pozniču v Trbovljah

Le dan po izvolitvi ministra za kulturo Zorana Pozniča se v Delavskem domu Trbovlje, ki ga Poznič vodi zadnjih deset let, na kongresu sestaja Levica Luke Meseca. Kongres se je začel z več kot uro zamude. Tako je bilo na začetku:

Dvorana ni bila nabito polna. Od devetih poslancev Levica sta kandidata Pozniča dan prej podprla dva: Primož Siter in Violeta Tomić. Siter je bil iz okraja Trbovlje izvoljen za poslanca. A za Pozniča je delalo tudi vseh ostalih sedem poslancev levice, ki so bili v dvorani, a niso glasovali. Če se Levica vzdrži, imajo koalicijske stranke odločno večino v DZ. Da ima pomembno vloga je ta stranka zadnji teden dokazala, ko je pet vladnih strank prisilila, da so pred odločanjem o rebalansu parafirale sporazum, kaj vse bo vlada morala letos narediti v zameno za glasove Levice. Povišana bo obdavčitev kapitala, ukinjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, je na kongresu med drugim cilje opisal Mesec. Celoten sporazum si lahko preberete tukaj.

Mesec na varnem, Tomićeva tudi

Kongres Levice je volilni, a ni pričakovati preveč dramatičnih dogodkov. Koordinatorja (šefa) stranke tudi ne voli kongres, izbere ga svet stranke. Po relativnem uspehu na volitvah poslancev in lokalnih volitvah, na obojih so svoj rezultat popravili, je koordinator stranke Luka Mesec trenutno varen. Pred evropskimi volitvami, na katerih bo nosilka liste, pa si velikih sporov najbrž ne želi niti namestnica Violeta Tomić, ki ji je pred petimi leti dobro plačan sedež evropske poslanka ušel. Rezultati volitev poslancev in v občinske svet večjih občin (kjer volijo stranke), so bili takšni:

Pred petimi leti so na volitvah poslancev nastopali še kot koalicija Združena Levica (IDS, TRS in DSD), na lokalnih volitvah pa so te tri stranke leta 2014 nastopale celo ločeno in prikazujem seštevek posamičnih dosežkov. Dve od teh treh strank, IDS in TRS sta se združili v Levico in na volitvah lani popravili rezultat prej treh strank. Na zadnjih evropskih volitvah je takrat še koalicija Združena levica dosegla takšen rezultat:

Zadnjič se je Levica na kongresu sestala pred letom, ko so predstavili volilni program in kandidate za parlamentarne volitve v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani. Kongres je bil, kot v teh dneh, oblika promocije pred volitvami.

Ko je ZKS napredna stranka

Na začetku kongresa je lani zadonela internacionala, partizanske pesmi, slišati je bilo ostro retoriko proti zatiranju proletarcev in kmetov, kakršni se je celo Zveza komunistov Jugoslavije odrekla že pred desetletji. Na kongresu Levice so bile takrat številne zanimive osebnosti, denimo Manca Košir, pa tudi šef zveze Borcev Tit Turnšek in  nekdanji poslanec in politik LDS iz krajev, kjer bo danes kongres, Aleš Gulič. Posnetek je s kongresa pred letom:

Kongres Levice lani v Šiški Foto P. J.

Tokrat so se na začetku pohvalili s svojimi dosežki s sodelovanjem s koalicijo, ki vlada, denimo, dvigom minimalne plače in socialnih pomoči. Na to je opozoril tudi Luka Mesec v uvodnem govoru, ki je ocenil, da je to, da držijo besedo, zaščitni znak Levice. Zasavcem pa je popihal na dušo, da je ponosen, ker je bil prvič pred petimi leti tu izvoljen za poslanca. Že na začetku so napovedali, da bodo zadnji del kongresa zaprli za javnost, torej pokazali vrata novinarjem, kar je precej neobičajno za strankarske kongrese. Značilno pa za predhodnice te stranke, kjer so bili v preteklosti na zaprtih kongresih že precej hudi konflikti, celo z nekaj nasilja.

Exit mobile version