Site icon Spletni časopis

Neodvisnost sodnikov bo zagotavljal podpornik Arsenoviča (SMC) Prelič

Po odstopu nekdanje pravobranilke EU Verice Trstenjak je državni zbor danes za novega člana sodnega sveta izvolil profesorja na mariborski pravni fakulteti Saša Preliča, ki je lani javno podprl kandidaturo Saša Arsenoviča (SMC) za župana Maribora. Po zmagi Arsenoviča je bil Prelič izvoljen za šefa nadzornega sveta Maribora, kar je politična funkcija.

Vladajoči politiki prevzemajo sodstvo

Sodni svet sam sebe predstavlja tako: “Njegova naloga je na eni strani varovati neodvisnost posameznih sodnikov in sodstva kot celote, na drugi strani pa vzpodbujati odgovornost, učinkovitost in kakovost sodstva. Ti nalogi uresničuje zlasti z izbiro kandidatov za sodniška mesta, s sprejemanjem meril za kakovost dela sodnikov, z odločanjem o napredovanju sodnikov…” Da bo neodvisnost sodstva varovala oseba, ki je politično opredeljena in ki opravlja celo politično funkcijo, so vladajoči poslanci odločili na predlog predsednika republike Boruta Pahorja, ki je predlagal dva kandidata. Ob Preliču je Pahor predlagal še namestnika generalnega državnega tožilca Borisa Ostruha. Za Preliča je glasovalo 39 poslancev, za Ostruha 29, enajst glasovnic je bilo neveljavnih. Za člana sodnega sveta je bil s tem izvoljen Prelič.

Divjak Mirnik: Mogoče bo odstopil

Ko je v mandatno volilni komisiji Anja Bah Žibert (SDS) prejšnji teden opozorila, da je sporno, ker za člana sodnega sveta, ki bi ne smel biti političen, izbirajo politika, ji je Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), ki je tudi občinska svetnica v Mariboru, odgovorila, da Preliča pozna kot nekdanjega sodelavca, ki ga odlikuje izjemna strokovnost in da bo mogoče razmislil, da funkcije šefa nadzornega sveta ne bi opravljal. Franc Terček (Levica) pa je ugovarjal celo z oceno, da bi morali državnemu zboru s spremembo ustave odvzeti pristojnost zadnje besede pri imenovanju sodnikov in dejal, da naj se “v sodstvu sami kadrujejo, mi kot skrbniki proračuna, pa ji moramo zagotoviti, v ljudskem jeziku, dovolj »penez« in tu je pika”. Terček je dodal še: “Strinjam se pa tu z Lidijo, da pa določeni ljudje bi pa morali malo tudi razmisliti o tem, da ima dan samo 24 ur, v nabiranju nekih položajev ali odgovornih funkcij, na kateri so.”

Pred tem tajnim glasovanjem, da bo Prelič sodeloval pri kadrovanju sodnikov in zagotavljanju neodvisnosti sodstva, je sedež poslanca LMŠ, ki ga je dan prej zaradi odstopa zaradi sendviča izpraznil Darij Krajčič, zasedel Nik Prebil.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version