Site icon Spletni časopis

Odstop Krajčiča zaradi “drakonske zahteve LMŠ”, Prebil na poti v DZ

Poslanec LMŠ Darij Krajčič ni umaknil odstopa, o čemer je v pogovorih z novinarji razmišljal prejšnji teden. Je pa Krajčič odstop, preden ga je predsednik DZ Dejan Židan (SD) razglasil in je obveljal, pojasnil poslancem. Takoj po odstopu je državna volilna komisija že odločila, da bo Krajčičev mandat dobil Nik Prebil. Krajčič je v zadnjem nastopu v državnem zboru povedal, kar so v anketi spletnega časopisa bralci že uganili: da ni odstopil sam in po lastni volji. Odgovori na anketno vprašanje, zakaj je odstopil, so bili takšni:

Krajčič je poslancem pojasnil, da je odstopil na zahtevo stranke LMŠ in da se mu ta zahteva ni zdela povsem poštena. Dejal je: “Ocenjujem, da je bilo pričakovanje stranke prestrogo, preveč drakonsko. Zaradi družbenega eksperimenta, čeprav neprimernega, se ne odstopa. Odstopa tudi ne more od poslanca nihče zahtevati. Poslanec je pri tem povsem samostojen.” Krajčič je pred tem opozoril, da nikakor ni imel namena krasti. “Tisti, ki to počnejo, storijo to namerno in krajo tajijo,” je dejal in povedal tudi: “Bilo je neprimerno, za to se opravičujem, kljub temu, da nisem nikoli imel namena odtujiti sendviča.”

Čeprav je bila zahteva po odstopu po njegovi oceni preostra, je vendarle odstopil. To je pojasnil tako: “Ne znam predstavljati, da bi v državnem zboru deloval kot nepovezan poslanec, saj v državni zbor nisem prišel samostojno, ampak na listi LMŠ. Iz istega razloga si ne znam predstavljati, da bi prestopil v kakšno drugo poslansko skupino. To bi bilo preprosto proti mojim vrednotam.”

Krajčič je povedal še:

“Ne skrivam, da sem dobil veliko tehtnih pozivov, da naj vztrajam v DZ, a tega preprosto ne morem. Opravičujem se svojim volivcem in podpornikom, zlasti v meni dragi Zgornji Savinjski dolini, da mandata zaradi napake, ki sem jo storil in zelo strogih pričakovanj stranke nisem mogel dokončati. V tej zgodbi o sendviču je pač nekdo moral popustiti.”

Na posnetku, ki je iz televizijske kamere, se poslanec Krajčič rokuje z vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem, ko odhaja iz dvorane državnega zbora in potem iz stavbe, ker več ni poslanec:

Državna volilna komisija je dve uri pozneje DZ že predlagala nadomestnega poslanca. Sedež Krajčiča bo prevzel Nik Prebil. Poslanec bi lahko postal jutri. Sklep, da mu pripada mandat poslanca, je takšen:

Exit mobile version