Site icon Spletni časopis

Tatovi sendvičev

Zaradi poslanca LMŠ Darija Krajčiča je premier Marjan Šarec (LMŠ) v težavah. Ne le zato, ker ta poslanec, ki je zaslovel s krajo sendviča in ekspresno napovedjo odstopa, prihaja iz njegove stranke. Povrhu je zdaj Krajčič začel razmišljati, da ne bi odstopil. In to potem, ko je bizarna novica obkrožila ves svet. Položaj je za Šarca pri Krajčiču drugačen kot pri ministru Juretu Lebnu (SMC) ali državnemu sekretarju Petru Vilfanu (DeSUS), ki ju je ta teden že odstavil. Lebnu in Vilfanu je bil Šarec šef v vladi. Krajčič mu ni enako podrejen. Pravzaprav je obratno in Šarec dela zanj. Krajčič je eden od poslancev, ki so izvolili Šarčevo vlado in ji zagotavljajo večino. No, manjšino. Še z njim ni dovolj glasov. Nujna je še Levica Luke Meseca, ki je v koaliciji tako, da skupaj z vladajočimi trdi, da je opozicija. Kar je tudi ukraden sendvič. Če bo Krajčič umaknil svoj odstop, si velike vojne z njim Šarec ne more privoščiti. V DZ ima premierova stranka vsega trinajst poslancev, kar je daleč najmanj med vsemi premieri, kar imamo državni zbor. Če izgubi še enega poslanca, bo še bolj šibek.

Ko se ne krade le sendviča

Drugačne vrste zagate se skrivajo za odstopom Jureta Lebna, ki ga je Šarec razglasil za najboljšega ministra za okolje zadnjih petnajst let. Za odstop pa sta se odločila skupaj po dolgem pogovoru, je povzel premier. Ni pa povedal, da je bil razlog preprost: goljufanje prejšnje vlade Mira Cerarja je bilo preveliko in preveč očitno. Novinarji o tem niso mogli nič vprašati, ker vprašanja niso dovoljena. Donald Trump in Vladimir Putin dovolita precej več svoji sedmi sili, ko jih povabita na tiskovne konference. A tokrat je šlo za več kot sendvič. SMC, DeSUS in SD so si najprej vzele slabih sto tisoč evrov iz državnih rezerv, da jim ne bi bilo treba iz računov strank plačevati kampanj pred referendumom o drugem tiru. Možnost, da lahko vladajoči tako zaplenijo javni denar, so si pred desetletjem uzakonile stranke, ki so podpirale vlado Boruta Pahorja, ki jo je sestavljajo kup napol bankrotiranih skupin, ki tudi sicer niso plačevale dela računov svojih volilnih kampanj. SD vse do letos. Darijan Košir se je pred desetletjem vpisal v zgodovino kot šef vladnega urada za komuniciranja, ki je ta državni denar trošil za propagandne spote z Urško Čepin. Zaradi javnega zgražanja je objavo spotov z lepotičko žgečkljivih oblin, ki smo jih plačali davkoplačevalci, Pahor prepovedal. A plačali smo vse.

Da je bila vse skupaj zloraba oblasti in da si z javnimi denarjem vladajoče stranke na tak način ne smejo zagotavljati prednosti pred opozicijskimi v kampanjah, je ob referendumu o drugem tiru nekaj let pozneje presodilo ustavno sodišče. Čepinasti privilegij vladajočih so ukinili. Vrhovno sodišče pa je posledično zaradi goljufanja Cerarjevi vladi razveljavilo celoten referendum o drugem tiru. Maketa, zaradi katere je zadnji teden odletel Leben, je bila nadgradnja te iste goljufije vladajočih na drug način. Služila je promociji pred referendumom in volitvami. Dodelili so si 133.590 evrov, ki jih je dobilo podjetje ART Rebel 9 za maketo, ki jo je izdelal neizbrani drugi ponudnik, ki jo je na razpisu ponujal za 60.851 evrov, a so uradniki pomotoma spregledali, da je to ceneje in posel prepustili “pravim”. Kriv je bil računalniški program Excel. Če verjamete.

Kriv je kar Požar

Pravi problem seveda niso sendviči. Je pa, če so vladajoče stranke pred lanskimi volitvami kradle javni denar za svojo kampanjo, na kar precej neposredno kaže zgodba z maketo in kar je najbrž razlog za odstop najboljšega ministra Lebna. Za kaj drugega pa naj bi šlo pri tej maketi, pred katero se teatralno slikal vrh prejšnje vlade, če ne za predvolilno propagando, ki je bila krepko preplačana z javnim denarjem? Vladajoči zdaj sicer pravijo, da tega niso in ne bodo plačali, ker so jih mediji ujeli in razkrili, da je narobe čisto vse. Da nikakor ni vse čisto, je pokazala reakcija šefa komisije, ki so jo vladajoči ustanovili, da bi preiskovali domnevno financiranje kampanje opozicijska SDS iz tujine. Janiju Möderndorferju ni bilo v Tarči javne RTV nič všeč, da bi preverjal še kraje, ki bi jih naj iz državne malhe zagrešila njegova SMC. In to v vsotah, s katerimi bi lahko kupili za manjši Triglav sendvičev. Möderndorfer je prispodoba vlade, ki nam vlada. Kariero je začel v LDS. Z Marjanom Šarcem je bil nekoč v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića. Prestopil je k SAB Alenke Bratuške in na koncu k SMC Mira Cerarja. Oba že poražena premiera Bratuškovo in Cerarja je Šarec povezal v manjšinsko vlado poražencev in prestopnikov, katere pomemben člen je tudi Möderndorfer. Zdaj pa jim ministri odpadajo kot hruške, zlobni jeziki pa govorijo, da Bojan Požar Šarcu reže vlado kot salamo in da je v par mesecih Šarcu odstavil četrtino kadrov. Kar je pretiravanje.

Z odstopi ministrov zaradi sumljivih poslov je prve mesece Šarec že prehitel svojega predhodnika Mira Cerarja. Tako so primerjalno videti odstopi ali razrešitve grešnikov:

Število dni, ki jih je v vladi preživel Leben, ni povsem natančno, ker premier v DZ še ni poslal odstopne izjave. Ne mudi se mu. Ko je odstopil Dejan Prešiček (SD), je Šarec DZ seznanil že naslednji dan in takoj za vodenje poslov pooblastil Jerneja Pikala (SD). Pri Lebnu bo, ker je to najboljši med ministri, kot je napovedal premier, odhajanje počasnejše, do izvolitve novega ministra pa bo Leben še vodil posle.

Če bi za vodenje pooblastil katerega od drugih ministrov iz SMC, bi lahko kdo objavil propagandni posnetek makete, na katerem od ministrov SMC nikakor ni bil le Leben:

Odkritje makete drugega tira z nagovorom premierja Mira Cerarja. Mandrač ob tržnici, KOPER (TAMINO, naročilo UKOM, MZI)

Vmes mora Šarec rešiti še problem sendviča, o katerem lahko mnenje poveste v anketi.

Kako bi moral ravnati Darij Krajčič?

View Results

 Loading ...

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version