Site icon Spletni časopis

Kampanje porazov: Tudi Sok prebil limit, Arčon skoraj

Po Borisu Popoviču sta zadnji teden poročili o kampanjah objavila še dva poražena nekdanja župana pomembnih mest. Po treh županskih mandatih je v Ormožu nekdanjega poslanca NSi Alojza Soka premagal kandidat SDS Danijel Vrbnjak. Soku ni pomagalo, da je za župansko kampanjo s 6.400 evri porabil krepko več kot je največ dovoljeval zakon s 4.151 evri. Limitu v večji Novi Gorici pa se je s porabljenimi več kot deset tisoč evri zelo približal tudi drugi županski osmoljenec Matej Arčon.

Soka denar ni rešil proti SDS

Arčon je bil leta 2010 prvič za župana nove Gorice izvoljen kot kandidat LDS. Z vrha občine pa ga je po le dveh mandatih za nekaj sto glasov lani odnesel neodvisni Klemen Miklavič, ki o stroških kampanje še ni poročal. Kako je bilo v Ormožu in Novi Gorici s stroški, volivci in kako je Sok prebil limit, kaže grafika:

Poročili poraženih županov: Sok prebil limit, Arčon ne

Občina Ormož ima dobrih deset tisoč volivcev, limit je (ker sta bila dva kroga) štirideset centov na vsakega, omejitev pa torej 4.151 evrov. Porabil je 6.492 evrov. Da je kršil zakon je priznal tako:

Hipotetično je možno, da je Sok hkrati poročal za župansko in svetniško kampanjo. To bi bilo sicer povsem narobe in glava poročila na to ne kaže najbolj, a v tem primeru bi bil limit podvojen. Leta 1959 rojeni Sok, po poklicu veterinar, je bil za poslanca NSi izvoljen leta 2000, ko je ta stranka nastala in leta 2004. Od leta 2006 je bil župan Ormoža. Tri mandate. Pred štirimi leti je druge kandidate “uničil” v prvem krogu, ko ga je volilo 3235 volivcev ali 71,7 odstotka vseh. Kandidatko SDS Valerijo Kolenko je takrat volilo vsega 415 volivcev. Tokrat ga je v drugem krogu premagal kandidat SDS Danijel Vrbnjak, ki ga je volilo 2.965 volivcev. Soka 2.358. Po poročilu je Soku denar za dovoljeni del kampanje prispevala Branka Sok: štiri tisoč evrov.

Globe, ki so in jih ni

Nedovoljeni pa ga lahko še drago stane, po zakonu bi ga lahko doletela visoka globa, kot še množico kandidatov in list. Za globe se lahko zahvalijo Alenki Bratušek, v času njene vlade je bil nazadnje reformiran precej čudaški sistem. Ker lokalnih kampanj ne pregleduje računsko sodišče, je sicer precej verjetno, da postopkov za globe ne bo nihče sprožil in se bodo izvlekli.

Matej Arčon je na volitvah pred štirimi leti zmagal v drugem krogu, takrat je bilo zanj 6.172 volivcev ali 68,9 odstotka vseh. Tokrat ga je 5.680 glasovi premagal Klemen Miklavič. Arčona, ki je v kampanjo vložil 10.300 evrov, je podprlo 5336 volivcev. Za župansko kampanjo mu je Boris Ugrin podaril 1800, Marino Furlan pa 3.000 evrov. Dodatno je Arčon investiral še 7.508 evrov v kampanjo svoje liste, za katero je razkril 2.000 evrov prispevka Andrejke Šušmelj. V registru strank Arčonove liste ni opaziti, kar pomeni, da ni upravičena do občinski dotacij, s katerimi bi stroške Arčon lahko v prihodnosti povrnil iz proračuna občine Nova Gorica. Kot si jih bo, denimo, v Kopru, Popovič.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version