Tajani obžaluje in se opravičuje

“Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi,” je danes sporočil predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani po srečanju z evropskimi poslanci evropske ljudske stranke (EPP) iz Hrvaške in Slovenije, ki so mu poslali pismo, v katerem protestirajo, ker je v Bazovici ob dnevu spomina na žrtve pokolov v fojbah na koncu dejal: “Naj živi Trst, italijanska Istra, italijanska Dalmacija, italijanski izgnanci.”

“Pri moji omembi Istre in italijanske Dalmacije sem govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti,” je sporočil Tajani v odgovoru na pismo, ki so hrvaški in slovenski evropski poslanci podpisali “da odpravimo vse dvome glede spoštovanja ozemeljske celovitosti Hrvaške in Slovenije”.

“Moja politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki sem ju vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije. Vse oblike totalitarizmov si zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem,” je po pogovoru še sporočil Tajani.

Pismo, ki je bilo razlog srečanja, so podpisali: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić, Marijana Petir, Milan Zver, Franc Bogovič, Alojz Peterle, Romana Tomc in Patricija Šulin.