Spletni časopis

Visoki vložki za volilne poraze v Šarčevem Kamniku

(Last Updated On: 15/04/2019)

V Kamniku, ki ga je skoraj dva mandata vodil premier Marjan Šarec, pred tem pa nekdanji novinar RTVS Tone Smolnikar, kandidati niso varčevali z denarjem za kampanje. To je pokazalo še poročilo o kampanji Duška Papeža, ki je za tretji rezultat na županskih volitvah porabil 5.840 evrov. V Kamniku je kandidat NSi Matej Slapar v drugem krogu premagal Igorja Žavbija iz Šarčeve LMŠ. Slaparja je volilo 6.276 volivcev, Žavbija 4.087. O kampanjah doslej še nobena velika stranka ni poročala, zato podatkov o porabljenem denarju za NSI in LMŠ še ni.

Smolnikar poletel čez limit

Je pa že dalj časa objavljeno poročilo nekdanjega župana Toneta Smolnikarja, ki je za kampanjo vložil podobno vsoto o kakršni je zadnji teden poročal Papež. A Smolnikarja je podprlo še pol manj volivcev. Številke za oba so takšne:

Kamnik je s 23.524 volivci relativno velika občina. Zakonska omejitev koliko smejo v prvem krogu za kampanje največ porabiti županski kandidati je bila za to občino 5.881 evrov. Papež in Smolnikar sta šla skoraj do limita. In propadla.

Za občinski svet je vsota nekaj višja: 9410 evrov. Smolnikar je za listo prijavil porabo 9497. Torej je omejitev rahlo prebil. Papež pa je zatrdil, da je porabil 8439 evrov stroškov. Kakšen je bil razplet prvega kroga županskih volitev, ko je bilo razmerje moči med kandidatoma NSi in LMŠ še precej izenačeno, Papež in Smolnikar pa sta zaostala, kaže grafika:

Da so bili vložki kandidatov tokrat nenavadno veliki, kaže podatek, da je pred štirimi leti Šarec za župansko kampanjo prijavil 4116 evrov stroškov, kampanja njegove liste pa je stala še 4.041 evrov. Pol manj kot sta vložila Papeža in Smolnikarja tokrat. Z drobno razliko, Šarec je na volitvah v občinski svet pred štirimi leti s svojo listo dobil 14 sedežev, Lista Dušana Papeža zdaj štiri, Antona Smolnikarja pa enega. So pa vsi tokrat izgubili položaj župana.

Posnetek je objavila LMŠ, ko sta premiera v Kamniku pred volitvami na obisku spremljala takrat podžupan Igor Žavbi in Tomaž Simetinger

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version