Spletni časopis

Vilfanu prva plača pri Šarcu, Prešičku zadnja

(Last Updated On: 17/02/2019)

Za januar je Peter Vilfan dobil 4.130 evrov plače. To je prva plača, ki jo je dobil kot sedmi državni sekretar premiera Marjana Šarca. Vilfan je že tretji sramežljivi premierov sekretar, ki se ne strinja z objavo višine neto plače. Ob njem sta skrivnostna še sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec in nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD). Bruto je Črnčec zaslužil 4.580, Kopač Mrakova pa 4.566 evrov.

Vilfanova plača ni za cel mesec

Vilfanova plača je nekoliko nižja, ker ni za ves mesec, dobil jo je za čas po 4. januarju. Pred tem je pol leta dobival poslansko nadomestilo, ker si nikakor ni mogel najti službe. To je bilo nekoliko nenavadno, zadnja dva poslanska mandata je imel namreč dovoljenje, da en dan na teden dela kot novinar, da bi ohranil stik in bi se lahko vrnil v svoje prejšnje delo, če ne bi bil več izvoljen. Društvo, ki ga je Vilfan vodil ob poslanskem delu in kamor je usmerjal denar od dodatnega dela, zadnja leta ni šlo strašno slabo:

Med premierjevimi sekretarji je Vilfan tokrat dobil najnižjo plačo, najvišjo pa Vojmir Urlep s 4.792, ki je dovolil objavo tudi neto zneska: 2.750 evrov. S
4.130 je Vilfan tokrat dobil za odtenek nižjo plačo kot je nekoč dobival poslansko, ki je bila bruto 4.378,18. Ali mu jo bodo dodatni štirje dnevi povišali toliko, da se mu bo poraz na poslanskih volitvah splačal, se bo pokazalo prihodnji mesec.

Ob plačo Škoberne

Za januarja je zadnjič plače dobil celoten vrh ministrstva za kulturo. Dejan Prešiček, ki je moral odstopiti, je dobil 5.167 evrov. Vojko Stopar in Jan Škoberne, za katera je vlada ta teden ugotovila, da sta zaradi odstopa Prešička tudi ob funkcije, pa 4.806 in 4.368 evrov. Podatkov o neto plačah nobeden od njih ne skriva. Škoberne podobno kot Vilfan na volitvah poslancev ni bil izvoljen za predstavnika ljudstva. V vladi je, kot je to že običajno, najvišjo bruto plačo dobil finančni minister Andrej Bertoncelj s 5.795, ki je razvrščen dva plačna razreda višje kot ostali ministri in ima precej več delovne dobe od šefa vlade Marjana Šarca, ki je bruto zaslužil nekaj manj: 5.652 evrov. Je pa vsaj v neto znesku Šarec s 3.336 evri prehitel Bertonclja s 3.251. Posledica mladosti so dohodninske olajšave (otroci). Od bivših ministrov sta nadomestilo bruto 4.032 dobili nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in nekdanja ministrica brez listnice za kohezijo Alenka Smerkolj 4.223 evrov. V parlamentu so pravico do nadomestil izgubili vsi nekdanji poslanci SMC, ki so bili pol leta v večini. Pogoj, da je nadomestilo mogoče dobivati več kot pol leta, je namreč, da je prejemnik več mandatov opravljanja poslanske funkcije. Le trije bivši poslanci nadomestilo še dobivajo: bivši poslanec SD, ki je pozneje naredil svojo stranko, Janko Veber (3.209), bivši poslanec SDS, ki danes vodi Zelene Slovenije Andrej Čuš (2.987) in Ljubo Žnidar (SDS), ki je prejel 3.367,82 € evrov.

Kakšna so bila izplačila vsem ministrom in sekretarjem si lahko ogledate v preglednici:

Plače šefa vlade, ministrov in državnih sekretarjev za januar 2019

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 975 times, 1 visits today)
Exit mobile version