Site icon Spletni časopis

Delo prikriva Šarčevo klečanje pred Kordišem s podtikanjem, da lobirajo Nemci

Predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) Foto: DZ

(Last Updated On: 3. januarja, 2021)

Zgodba o pismu Jožefa Horvata in Mateja Tonina, ki sem jo prejšnji teden objavil v Spletnem časopisu, v katerem opozarjata, da sta po grožnjah poslanca Levice Mihe Kordiša, da ne bo dovolj glasov za izvolitev šefa vlade in ministrov, premier Marjan Šarec (LMŠ) in zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) pokleknila in zamrznila nakup osemkolesnikov Boxer, nenavadno odmeva v slovenskih medijih. Na izsiljevanja tik pred glasovanjem o premieru sta Horvat (NSi) in Tonin (NSi) opozorila v pismu predsedniku odbora za zunanjo politiko Matjažu Nemcu (SD), v katerem ga sprašujeta, kdaj bo nadaljeval lani prekinjeno sejo o sporazumu s skupino držav, ki ga je predlagala vlada Mira Cerarja, ki bi omogočil nakup 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov. Za nakup bi pogodba morala biti podpisana do 28. oktobra lani.

O pritiskih Levice popoln molk

Podrobnejši članek o nenavadnih zapletih v OZP ob kupovanju Boxerjev pred izvolitvijo vlade Marjana Šarca

V Delu so se na razkritje dogajanja v Spletnem časopisu odzvali s člankom, ki v naslovu namiguje, da je v ozadju lobiranje nemškega podjetja, ki proizvaja Boxerje. Objavili so zanikanje iz NSi, da bi bilo njihovo pismo Nemcu posledica lobiranje nemškega podjetja. Izsiljevanja poslanca Levice Mihe Kordiša na dan, ko je državni zbor lani volil premiera, na kar Horvat in Tonin, ki sta oba člana odbora za zunanjo politiko, opozorita s pismom, o tem pritisku Kordiša pa sem lani iz odbora tudi sam poročal, Delo v celoti in povsem prikrije svojim bralcem. Šefa vlade in obrambnega ministra iz Dela niso nič vprašali, ali sta morda podlegla ostremu “lobiranju” Levice. Tako so na Delu v tiskani izdaji bralce preusmerili, da je problem opozicija in nemško podjetje in nikakor ne kravja kupčija Marjana Šarca za prevzem oblasti, ki je razveljavila načrte vlade Mira Cerarja (SMC), pa tudi trud in mednarodne zaveze prejšnje obrambne ministrice Andreje Katič (SD), da bi bolje opremila vojsko:

Podobno so ozadje z Levico v Delu prikrili z namigi o pritiskih iz tujine tudi v elektronski verziji zgodbe na spletu:

Zakaj trdim, da podtikajo in preusmerjajo? Glavni razlog ni to, ker v tekstu nikjer ne navajajo nobenih dokazov o kakšnem lobiranju. Le zanikanja imajo. Značilnost člankov, katerih namen je politična manipulacija, je običajno točno takšno pomanjkanje vsebine. Običajno je zapisano v obliki vprašanj in brez navedbe vira manipulacije, ker tako stvar ni preverljiva. Horvat mi je, ko sem ga včeraj vprašal, kako razume to poročanje, povedal: “Mi smo tu zdaj namočeni. Naju z Matejem, ker sva člana odbora, namakajo.”

Horvat: “Z nikomer se nismo dobili”

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat: “Namakajo nas” Foto: DZ/Borut Peršolja

Horvat je dodal je še: “Z nikomer se nismo nič dobili. Ta seja odbora je odprta že dolgo. Povod, da smo vprašali, kdaj bomo nadaljevali odločanje, je bil rebalans proračuna, ker je Levica rekla manj za orožje in več za znanost. To se dobro prodaja, a s tem rušijo vse načrte o razvoju vojske…”

A zagata pisanja v Delu je resnejša kot le namakanje NSi. Horvat in Tonin Nemcu nadaljevanje seje o tem, ali prižgati zeleno sporazumu, ki ga je predlagala vlada za nakupu Boxerjev namreč nista predlagala, da bi kupila ta vozila. Saj jih nista kupovala Horvat in Tonin. Prejšnja vlada jih je. In celo, če bi jih kupovala, je prepozno. Odločanje odbora je lani državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak predlagal, da bi še lahko izpeljali vse postopke, ki so bili nujni, da bi lahko podpisali pogodbo o nakupu do 28. oktobra lani. Danes smo 5. februarja. Od načrtovanega datuma podpisa pogodbe o nakupu je minilo več kot tri mesece. Zdaj ne gre za lobiranje, da bi odbor omogočil pravočasni podpis pogodbe o nakupu teh vozil, kar nespretno podtika po formatu največji časopis v državi. To je davno zamujeno. Opozicijska poslanca sta zahtevala razpravo, ali je za tem, da nakupa ni bilo, klečeplazenje vladajočih pred Miho Kordišem in Levico, kjer so nakupu nasprotovali s povsem neprikrito grožnjo, da v tem premieru Šarec ne bo izvoljen za mandatarja, in da tudi ministri ne bodo izvoljeni. Možno je seveda tudi, da sta Šarec in Erjavec pokleknila pred lobiranji konkurentov iz ZDA ali Finske, a takšna trditev bi bila na ravni manipulacij Dela, ki veliko namiguje, povsem očitno in nedvoumno izsiljevanja pri nastajanju vlade Marjana Šarca pa svojim bralcem zamolči.

V pismu Tonina in Horvata, ki sem ga razkril prejšnji teden, in o katerem pišejo, opozoril o izsiljevanju Levice celo slepec ne more spregledati. Tako je zapisano:Iz vlade Šarec in Erjavec trdita, da so nakup vozil ustavili zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku. Pa ker menda teh vozil vojska sploh ne potrebuje. Morajo šele spisati belo knjigo, kaj bi radi… A, ker bi to, če bi Katičeva kupovala osemkolesnike kar tako, bil velik fiasko, ki pomeni tudi, da ne bodo izpolnjeni cilji države in zaveze Natu in da je šlo v nič veliko časa in denarja, bi pričakovali vsaj ukrepe proti odgovorni.

Nemec: “Zdi se, da zavlačujejo”

Predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) Foto: DZ

Katičeva je danes na uglednem položaju pravosodne ministrice. Če bi zavozila tako pomemben projekt, bi ji Šarec moral pokazati vrata. Napredovala je.

Horvat mi je, ko sem preverjal, povedal, da se Nemec še ni odzval na pobudo za nadaljevanje odločanja o Boxerjih. “Nobenih težav nimam, da skličem nadaljevanje te prekinjene seje, ko se bo vlada opredelila,” pa mi je pojasnil Nemec in povedal tudi, da mu iz vlade že več mesecev ne sporočijo, ali bi oklepna vozila še kupovali ali ne. “Zdi se, da zavlačujejo,” je položaj ocenil Nemec, ki bi ravnal neodgovorno, če bi dopustil odločanje odbora, ko ni jasno, kaj je vladna politika.

Kaj menite o ozadjih dogajanja lahko odgovorite v anketi:

Zakaj je ustavljen projekt Boxer (mogoča sta dva odgovora)?

View Results

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version