Site icon Spletni časopis

Je goljuf Kobal lahko direktor Šentjakobskega gledališča?

V ponedeljek ob 15. uri bo nadaljevanje seja upravnega odbora Šentjakobskega gledališča, mi je v petek sporočil vodja upravnega odbora upokojeni vrhovni sodnik in nekdanji predsednik sodnega sveta  Janez Vlaj. V petek jim ni uspelo končati seje, ali bo v Trstu leta 1955 rojeni Boris Kobal še direktor in umetniški vodja tega gledališča. Skoraj sto let staro gledališče je v letu 2017 poslovalo s četrt milijona evrov prihodkov, približno polovica teh prihodkov so bile dotacije iz državnega proračuna in iz podobnih javnih virov.

Je plagiator lahko direktor in vodja?

Na posnetku je Kobal kot ga kot direktorja in umetniškega vodjo prikazuje spletna stran Šentjakobskega gledališča, pripis “Na nitki” je dodatek Spletnega časopisa:

O tem, ali je Kobal še lahko direktor v šentjakobskem gledališču, upravni odbor odloča, po škandalu, ko je Slovensko ljudsko gledališče Celje odpovedalo vse predstave Kobalove komedije Profesionalci SP, za katero so ugotovili, da je plagiat in ne izvirno avtorsko delo in da jih je Kobal naplahtal, za avtorske pravice so mu plačali 13.000 evrov. Zdi se, da jih je celjsko gledališče ta denar nakazalo na račun kulturno umetniškega društva Pod Topoli, ki ga Kobal vodi. Dedičem italijanskega avtorja Alda Nicolaja (1920-2004) so iz Celja, da bi se izognili večji kazni, ko so odkrili prevaro takoj plačali tri tisoč evrov odškodnine, Kobala pa ovadili.

Javno opravičilo po dveh tednih

Kobal se je tik pred odločanjem vrha Šentjakobskega gledališča, ali ga bodo odstavili, javno prvič odzval na ugotovitev, ki je javnosti znana od srede januarja, da je ukradel tuje avtorsko delo in ga prodal za svoje. Pojasnil je, da je to storil, ker je bil v hudi osebni stiski, trpel bi naj tudi zaradi depresije, zaradi katere je moral poiskati tudi pomoč. Da je za svoje avtorsko delo uporabil tuj izdelek, ki ga je le prevedel iz italijanščine, Kobal ne zanika.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version