Site icon Spletni časopis

Šarec odstavil cel vrh ministrstva za kulturo

“Želim, da mi stranka SD čimprej predstavi novega kandidata za ministra in oba nova državna sekretarja. Če ne odide celotno vodstvo, bo vedno senca dvoma nad vodenjem ministrstva. Želim se zahvaliti ministru za dosedanje delo, čeprav se njegov mandat končuje tako. Pokazal je voljo reševati stvari.”

Tako je premier Marjan Šarec (LMŠ) sporočil, da sprejema odstop ministra za kulturo Dejana Prešička (SD) in da sta s tem bivša tudi oba državna sekretarja: Jan Škoberne in Vojko Stopar.

Šarec: da bi umirili dogajanje na ministrstvu

Na posnetku je državni sekretar Jan Škoberne v pogovoru s poslancem Levice Miho Kordišem Foto:DZ

Škoberne je nekdanji poslanec SD. Stopar pa je leta 2002 že bil državni sekretar na ministrstvu za kulturo, pozneje je bil direktor direktorata za medije, šef Sveta RTV, pa tudi direktor Viba filma.

“Ne morem mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da se v tej zasedbi ne da več delati. Ne znam si predstavljati, kako bi sedanja vodilna ekipa lahko delala naprej. Zato odstop ministra in celotnega vodstva sprejemam zaradi umirjanja situacije na ministrstvu, vrnitve nekega normalnega stanja,” je odločitev pojasnil premier. Da je sprejel odstop je premier takoj obvestil predsednika državnega zbora Dejana Židana (SD). Obveljal bo, ko se poslanci seznanijo s tem. Obvestilo Židanu je takšno:

Po oceni premiera sindikati in zaposleni zaradi odstavitve vrha ne bi smeli odpirati šampanjcev. Pogledati bi morali vase, kaj je narobe na tem ministrstvu, da je pripeljalo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra. Šarec je ocenil: “Potrebno bo veliko dela, samorefleksije, pripeljati bo potrebno novo ekipo na ministrstvo, ki bi znala te odnose urejati.” Premier je opozoril še, da ni vse odvisno od ministrov in državnih sekretarjev, veliko je odvisno tudi od zaposlenih, “zlasti od tistih, ki so na ministrstvih že od leta 1990”.

Šarec: To so hude obtožbe o krivdi za smrt

Prešička je Šarec odstavil po samomoru uradnika ministrstva Tomaža, ko se je pokazalo, da je ta ministru v službenem času s službenim avtom moral prevažati instrumente v dodatno službo, ki jo je minister opravljal enkrat na teden. Prevažanje instrumentov skoraj gotovo ni bil razlog za dejanje iz obupa, a je bilo hudo nerodno za ministra in za oblast. Sramotno. Minister je dan prej odstop premieru ponudil sam in ocenil, da je žrtev javnega linča medijev. Šarec pa je povedal, da je huda obtožba, da je nekdo kriv za smrt nekoga drugega in dodal: “Res nisem poklican, da sodim o tem, o tem bodo drugi.” Je pa šef vlade ocenil, da gre za pomembno ministrstvo za delovanje države, ker našega jezika ne govori veliko ljudi, omejen je na dva milijona in še nekaj, ministrstvo za kulturo pa ima veliko vlogo, da spodbuja ohranjanje narodove identitete in razdeljuje denar tako, da je koristno porabljeno. Po Šarčevi oceni je ta vloga bila razlog, da je zadnje dni dobival pisma, ki so namigovala, da je minister kriv prav za vse, kar se zgodilo v tej državi, pa tudi taka, ki ga kujejo v zvezde. “Sam se ne čutim poklicanega, da bom zdaj ocenjeval, kdo ima bolj prav,” je o teh pisanjih povedal Šarec in dodal, da bo od prihodnje ekipe pričakoval predvsem rezultate, ki ne bodo doseženi s takim epilogom kot smo mu priča danes.

Pometajte pred svojim pragom!

Pred tem se je premier ministru Prešičku zahvalil za opravljeno delo in ocenil, da je v kratkem času dosegel nekaj premikov, hkrati pa je premier kritiziral druge ministre, ki so v zadnjem tednu javno komentirali dogajanje. “Vsi imamo v lastnih strankah dovolj dela in se nam ni treba ukvarjati z drugimi strankami. Nikoli ne vemo, kdaj bo prišel dan, ko se bomo z lastnimi. Sam sem se s tem moral že na zaslišanju v državnem zboru, ko sem zamenjal kandidata,” je Šarec spomnil na kandidata za vodenje ministrstva za javno upravo Tugomir Kodelja, ki ga je umaknil po precej katastrofalni predstavitvi poslancem odbora za notranjo politiko, po kateri so za Kodeljo koalicijski poslanci (z Levico vred) večinsko izglasovali, da je primeren za ministra, ker so bili dogovorjeni, da se podpre karkoli je ponujeno. Premier pa je odločil, da Kodelja, ki je bil kandidat njegove stranke, ni primeren in ga je zamenjal še preden bi lahko postal minister.

Na kritike ministrov je bilo nekaj odzivov. Zunanji minister Miro Cerar (SMC) je ocenil, da sme komentirati dogajanje. Na to se je odzval predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS). Tako:

Pred Prešičkom je moral vlado na zahtevo premiera zaradi nedostojnih pritiskov v občini Komen v času pred lokalnimi volitvami zapustiti že minister brez listnice Marko Bandelli (SAB), ki se je vrnil za poslanca v državni zbor.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version