Site icon Spletni časopis

Smolnikar ni več največja smola volitev

Tone Smolnikar, ki je bil župan Kamnika pred Marjanom Šarcem, ni več največja zguba novembrskih županskih volitev po vloženem denarju za kampanjo, s katerim je prepričal le peščico volivcev. Pod dodatnih poročilih, ki so bila objavljena v zadnjem tednu, niti med prvo trojko ni več. Prehitela sta ga županska kandidata Stranke Mladih Zeleni Evrope v Mariboru in na Ptuju in (že prej) Vesna Hrovat na Kostanjevici na Krki.

Rekord je prevzel mariborski županski kandidat

Povsem na vrhu je po novem kandidat SMS-ZE v Mariboru Igor Jurišič, ki je s kampanjo težko 6.543 evrov prepričal 301 volivce. Smolnikar, ki je vodil do novega leta, je v Kamniku s 5.790 evri prepričal 782 volvicev. Kar je krepko bolje. Podatki za prvih pet po doslej objavljenih poročilih o stroških županskih kampanj so takšni:

Nobeden od prvih petih kandidatov po neučinkovitosti ni bil izvoljen za župana. Na petem mestu je doslej nekdanji poslanec in v preteklosti župan Ajdovščine Marjan Poljšak, pri katerem pa po finančnem poročilu za kampanjo ni jasno, ali je poročilo za njegovo župansko kandidatu, za kandidaturo njegove liste ali morda celo na oboje hkrati. Tako je videti glava nejasnega obrazca:

Način objave poročil na Ajpes omogoča takšne nejasnosti in to ni edini primer, ko je težko ugotoviti, na kaj točno se poročilo nanaša. V posameznih primerih ni mogoče ugotoviti niti, za katerega županskega kandidata ali stranko je poročilo, ker je navedeno le ime organizatorja kampanje, ki se pa na spiskih kandidatov ne pojavi.

Precej jasno pa se zdi, da je župan Trebenj Alojzij Kastelic prijavil kampanjo svoje Županove liste težko skoraj osem tisoč evrov. Omejitev najvišje dovoljene vsote v tej občini s 9.988 volivci je krepko več kot pol nižja. Župan Kastelic doslej na vprašanja, ki sem mu jih poslal, kako se je to zgodilo in ali se poročilo morda nanaša na svetniško in župansko kampanjo (tudi v tem primeru bi presegel limit), še ni odgovoril. Izvoljen je bil v prvem krogu. Za las. Zbral je 50,49 odstotka glasov. Po vsoti porabljenega za župansko kampanjo, brez upoštevanja Kastelica, so doslej na vrhu:


Trije doslej na vrhu Jurišič, Smolnikar in Poljšak niso bili izvoljeni. Je pa bil v Škofji Loki v drugem krogu izvoljen Tine Radinja, na Jesenicah pa v drugem krogu Blaž Račič. Vladimir Prebilič in Matjaž Švagan pa sta zmagala že v prvem krogu, oba pa sta bila župana že prej. Iz poročil praviloma ni mogoče ugotoviti, od kod kandidatom denar za kampanje. Izjema je, denimo, Prebilič, ki v poročilu za kampanjo svoje liste za občinski svet, za kampanjo te je investiral 5.231 evrov, razkrije, da je razvezal mošnjo tudi sam:

A to je velika izjema. Večinoma pa iz poročil ni mogoče razbrati nič o tem, od kod kandidatom denar.

Takšno ureditev so uzakonili poslanci, nazadnje so jo popravljali v času vlade Alenke Bratušek in takrat zatrjevali, da bo financiranje kampanj zaradi sprememb bolj transparentno. Ni. Vemo pa pri kandidatih večjih strank, ki poročil za lokalne volitve še niso objavili, da jim kampanje v glavnem plačujejo stranke z denarjem, ki ga dobivajo z mesečnimi dotacijami iz državnega in občinskih proračunov. Podatki za leto 2017, koliko so posamezne stranke dobile iz državnega proračuna in proračunov občin in koliko so zbrale članarin, so takšni:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version