Site icon Spletni časopis

Računovodski strokovnjak Igličar je odstopil protestno, ker ni šel Kadunc

“Že dalj časa zaznavam, da moje delovanje v nadzornem svetu RTV Slovenije ne prinaša sprememb v vodenju in poslovanju zavoda, ki bi bile po mojem strokovnem mnenju nujno potrebne za izboljšanje poslovanja zavoda. Razprava in glasovanje članov programskega sveta zavoda o odpoklicu generalnega direktorja me je še dodatno utrdila v moji odločitvi za odstop.”

To je zapisano v nepreklicni odstopni izjavi, ki jo je decembra mag. Aleksander Igličar poslal predsedniku nadzornega sveta RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu. Odstopno izjavo je Igličar podpisal v tednu, ko je programski svet zavrnil predlog nadzornikov, da bi odstavili generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Igličar, ki je bil v nadzorni svet imenovan na predlog SMC, ni kdorkoli: je priznan strokovnjak za računovodstvo, avtor več učbenikov o računovodstvu in soavtor knjige Računovodstvo za managerje. Odstop člana nadzornega sveta, ki je finančni strokovnjak, ti običajno ne govorijo na pamet, je vreden pozornosti. Za odstavitev Kadunca je glasovalo štirinajst svetnikov, proti dvanajst, dve glasovnici sta bili neveljavni. Kadunc bi bil odstavljen, če bi bilo za to en sam svetnik več.

Zakaj to v DZ skrivajo?

Odstop nadzornika, ki ga je izvolil državni zbor, obvelja podobno kot odstop premiera ali ministra šele, ko se z njimi seznani državni zbor. Kdo je odstopil in zakaj, so v državnem zboru javnosti nekoliko zakrili. Za prihodnji teden je predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS) poslance povabil na razpravo o odstopu dveh članov nadzornega sveta RTV, a tako, da ni mogoče ugotoviti, kdo je odstopil in kakšen je razlog: vsi dokumenti so zaradi varstva osebnih podatkov prikriti in dostopni le poslancem. To v DZ povedo s takšno napovedjo dnevnega reda, katerega prva točka bo razprava ali je za podpredsednika vrhovnega sodišča primeren Miodrag Đorđević:

Administrativne zadeve se nanašajo na pravice poslancev, denimo dodatne zaposlitve, stanovanja… Skrivanje podatkov ni novost tega mandata, je običajna praksa že več mandatov, ki jo je povzročilo tudi posredovanje pooblaščenke za varovanje osebnih podatkov. Nekoliko drugače je, če odstopi minister ali šef vlade, takrat odstopno izjavo objavi vodstvo državnega zbora. Ko sem zahteval informacijo, kdo je odstopil iz nadzornega sveta, so mi iz DZ prejšnji teden hitro odgovorili, da sta odstopila Matjaž Rakovec in Aleksander Igličar. A odstopnih izjav mi niso poslali. Pri Rakovcu, ki je bil v nadzorni svet RTVS imenovan na predlog SD, je bilo takoj jasno, da odstopa, ker je bil izvoljen za župana Kranja. Županom je prepovedano nadzorovati javno RTV. Podobno je moral v preteklosti odstopiti iz nadzornega sveta donedavni minister brez listnice Marko Bandelli, ko je bil izvoljen za župana občine Komen. Bandelli je bil celo šef nadzornikov RTVS. Prejšnji teden sem državni zbor, ker pri Igličarju razlogov ni mogoče kar uganiti, dodatno prosil, naj mi posredujejo odstopno izjavo. A se je hitreje kot državni zbor odzval Igličar sam, ki je prebral članek (preberete ga lahko na povezavi tukaj: Odstopila nadzornika Rakovec in Iglicar: Se bodo vladajoči pri izbiri novih spet skorumpirali) o težavah, ki jih imam s pridobivanjem podatkov in mi je odstopno izjavo sam poslal. Takšna je (z izbrisanim točnim naslovom bivanja):

Ko sem odstopno izjavo že dobil od Igličarja, so mi jo poslali še iz DZ. Rahlo cenzurirano, ko gre za osebne podatke, torej kraj bivanja. Tako:

Iz besedila odstopne izjave je razvidno, da ne gre za dokument, ki bi si zaslužil kakršnokoli oznako zaupnosti in prikrivanje. Natančno obratno, gre za informacijo, ki je pomembna za javnost, za katero je delo nadzornika največjega medijskega javnega podjetja Igličar zadnja leta opravljal.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version