Spletni časopis

Sodišče je predčasno rehabilitiralo Jožeta Anderliča

(Last Updated On: 24/01/2019)

Obsodbo Jožeta Andreliča, da se je okoristil z zlorabo položaja in pravic, je predčasno iz kazenske evidenca izbrisal senat okrožnega sodišča v Ljubljani, ki ga je vodila okrožna sodnica Dejana Fekonja. Sodišče je s tem znanega podjetnika rehabilitiralo. Anderlič velja za enega bogatejših državljanov Slovenije. O odločitvi so ga iz sodišča obvestili na naslov na Dunaju. V Avstrijo je, se zdi, preselil tudi del svojih poslov.

Priznanje krivde za milejšo kazen

Podjetnik Anderlič je leta 2015 priznal krivdo, da je oškodoval družbo Alpe Adria Consultants in se denarno okoristil. Najprej sta Anderlič in nekdanji direktor te družbe Andrej Oblak sicer zanikala, da bi pri prodaji deleža družbe Hypo Upro zlorabila položaj in si pridobila kakšna dva milijona evrov. A si je Anderlič premislil. S priznanjem si je zagotovil nižjo kazen. Obsojen je bil aprila 2015 na leto in pol pogojnega zapora, s triletno preizkusno dobo. Državnemu proračunu je po dogovoru nakazal 800.000 evrov, še po sto tisoč evrov pa Rdečemu Križu in Karitasu.

Prošnjo za izbris sodbe je Anderlič vložil septembra lani. Da bi Anderliču, ki ni zagrešil novih podobnih kaznivih dejanj in ki je nakazal milijon evrov državi in v dobrodelne namene, kazen predčasno izbrisali, se je strinjalo specializirano tožilstvo. Za hiter izbris se je sodišče odločilo, kot so pojasnili, zaradi korektnega obnašanja obsojenca po obsodbi. Proti njemu v tem času ni bilo novih kazenskih ovadb. Od kaznivega dejanja, za katerega je bil obsojen, pa je minilo 12 let. Obsojenost pa, kot je zatrdil Anderlič, negativno vpliva na njegovo podjetniško delo, je zapisano v obrazložitvi sodne odločitve, da Anderlič spet velja za nedolžnega.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 2.006 times, 1 visits today)
Exit mobile version