Site icon Spletni časopis

Milijon letno za varovanje otrok pred nevarnimi zvermi

Varovanje otrok pred volkovi, medvedi in risi letno stane državni proračun okoli milijon evrov. Denar za varovanje otrok pred nevarnimi zvermi na poti v šolo dobiva 22 občin po državi. To je zapisano v odgovoru finančnega ministrstva podpredsedniku državnega zbora Jožetu Tanku (SDS). Glede na to, koliko denarja dobi katera občina, bi lahko sklepali, da je največ nevarnih velikih zveri na področju občin Ribnica, Žužemberk in Cerknica

Tanko je, ker zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja od leta 2004 določa, da državni proračun plača za varstvo vozačev, katerih pot v šolo je ogrožena zaradi velikih zveri, finančno ministrstvo vprašal, koliko sredstev je bilo izplačano po posameznih letih in po občinah. Da gre za volkove, medvede in rise sklepam, ker so to nevarne zveri, ki so v naši državi zaščitene in je njihov lov močno reguliran. Ministrstvo je odgovorilo s preglednico s številkami. Nič pa podatkov o učinkih vloženega denarja. Denimo, za koliko so je od leta 2004 zmanjšalo število napadov nevarnih zveri. Če podatke analiziramo, se pokaže, da je občina, ki je povsem na vrhu po denarju za zaščito pred zvermi, Ribnica.

Prav v okraju s tem imenom pa je Tanko na volitvah poslancev precej deklasiral vse tekmece. Volilo ga je 2.160 ali 33,8 odstotka volivcev. Drugega Franca Vesela iz LMŠ 802 volivcev ali 12,6 odstotka, tretjo nekdanjo predsednico NSi Ljudmilo Novak iz NSi 792 volivcev ali 12,4 odstotka, Blaža Mihevca iz SLS 446 volivcev ali sedem odstotkov in petega Mateja Zobca iz SD 387 volivcev ali 6, 1 odstotka vseh. Tanko je zbral več glasov kot naslednji trije kandidati v seštevku.

Za zadnji dve leti so podatki o nakazilih občinam za varovanje otrok na poti v šolo pred zvermi takšni:

Celotna preglednica od leta 2004, koliko je dobila katera od občin, je takšna:

denar za varstvo pred veliki zveremi
Exit mobile version