Site icon Spletni časopis

Šarec: Ne morem nič

Da nič ne more in da upa, da posledica ne bo prevelika zamuda, je predsednik vlade Marjan Šarec odgovoril na opozorilo nekdanjega ministra Zvonka Černača (SDS), da Avstrijci, kjer je Asfinag odpiral ponudbe hkrati kot pri nas Dars, svoj del predora pod Karavankami za 89 milijonov evrov že gradijo, pri nas pa je državna revizijska komisija (DRI), v kateri so  vsi trije člani iz stranke SD, zavrnila ponudbo, ki je bila za pri nas krajši del cevi približno enako visoka kot v Avstriji. Turški Cengiz bi jo zgradil za 89,3 milijona evrov. Zavrnitev bo davkoplačevalce po Černačevi oceni stalo od 14 do 20 milijonov evrov, ker so toliko dražji drugi domači ponudniki, ki vsi nastopajo s tujimi podizvajalci, saj sami nimajo znanj in referenc, ki jih je imel zavrnjeni ponudnik.

Černač: Vsi trije člani neodvisne komisije so iz SD

Senat državne revizijske komisije, v katerem so bil vsi trije člani iz SD, je najboljšo ponudbo izločil iz formalnih in ne vsebinskih razlogov, je opozoril Černač in povzel, da Avstrijci gradijo 4,4 kilometra predora, mi pa 3,5 kilometrov in da je v Avstriji cena 89,9 milijona.  Černač je vprašal premiera, kaj bo storil, da projekt ne bo bistveno preplačan in kaj za zagotovitev videza neodvisnosti državne revizijske komisije, ko DRK obvladuje ena sama koalicijska politična stranka.

Šarec je odgovoril, da je DRI neodvisen organ in da država v njegove odločitve ne sme posegati.  “Konkretnih postopkov ne morem komentirati,” je odgovoril premier in na očitek, da DRI obvladuje ena od koalicijskih strank, odvrnil:

 “To je pač vaše mnenje. Če imate kakšen konkreten podatek ali kakšen sum kaznivega dejanja ali česarkoli, prosim, da to podate na pristojne organe.”

Premier je nadaljeval, da nič ne bi pomagalo, če bi zdaj šel na revizijsko komisijo in s prstom tam žugal in da so ga opozicijski nadzorniki obveščevalnih služb v parlamentu kritizirali celo, ker je bil na pogovoru z zaposlenimi v Sovi, čeprav je ta obveščevalna služba neposredno podrejena premieru. Šarec je povedal, da ne sme komentirati pred koncem postopka in dodal: “Upam pa, da tudi, če bo prišlo do razveljavitve razpisa in ponovnega razpisa, da to ne bo preveč vplivalo na čas gradnje in da ne bo prevelike zamude.”

Šarec: Saj tudi vaši člani so kje

Černač se je odzval, da bi bilo za davkoplačevalske žepe bolj koristno, če bi premier žugal v primerih, ko gre za desetine milijonov državnega denarja in ne z ocenami, kje državna podjetja ne smejo oglaševati. Dodal je, da so v DRI odločali Mateja Škabar, Tadeja Pušnar in Gregor Šebenik. Šebenik je bil v preteklosti občinski svetnik SD,  Škabarjeva je bila kandidatka te stranke na volitvah, Pušnarjeva pa generalna sekretarka nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak. “Neodvisni organ obvladuje ena sama politična opcija,” je opozoril Černač in vztrajal, da takšna komisija ne odloča strokovno, odločitev je politična. Premiera je ponovno vprašal, kaj bo storil, da bi zaščiti denarnice davkoplačevalcev, ki bodo tanjše za vsaj 14 milijonov evrov in ali bo predlagal spremembo ureditve, ki bi omogočala dvostopenjsko varstvo ponudnikov, kot to poznajo tudi v Avstriji, kjer postopki tečejo hitreje.  Šarec se je strinjal, da zakonodaja ni najboljša, kot župan je z njo sam imel slabe izkušnje in pripomnil, da je pametno ravnanje v Avstriji, kjer zavrnejo najcenejšega in najdražjega ponudnika, ker najnižja cena je tudi slabo merilo. O članstvu v strankah pa je pripomnil, da je Černač že dolgo v politiki in da ve, da je članstvo v strankah osebna odločitev in da premier ne more hoditi po ustanovah in gledati, kdo je član katere od stranke. Premier je povedal še: “Če bi to začeli delati, ne vem, kam bi prišli, ker tudi vaši člani so v kakšnih ustanovah, pa celo mi z njimi sodelujemo zelo dobro, tako da ne bi sodil človeka po strankarskih preferencah, ampak zgolj po izvajanju njegovega dela.”

Černač: To je signal za drugi tir 

Černač pa je pojasnil, da so v primeru predora Avstrijci najcenejše ponudbe niso izločili, izbrali so jo in povzel, da premier ni odgovoril na nič in da je celo zagotovil, da ne bo storil nič, da bi zagotovil vsaj videz nepristranskosti in da je napovedal, da tudi ne bo storil nič, da se projekt ne bi preplačal. Černač je nadaljeval, da je bil izločen ponudnik, ki ima vse reference, izločitev je bila iz političnih razlogov, dela bi se lahko že izvajala, nastala pa bo še dodatna škoda in to ne le pri tem projektu, tudi pri vseh naslednjih bo, ker je to signal za naslednja odločanja, največji pribitek pa bo pri enotirni progi Divača Koper, je ocenil Černač, ki je predlagal, da bi o odgovoru premiera državni zbor opravil splošno razpravo. Černač je ocenil celo, da bi bilo glede na vse dogajanje najbolj pametno, če bi pooblastili avstrijsko stran, da nam izvede razpis, ker bi potem dela že tekla, pa še ceneje bi bilo. 

O Černačevi predlogu za splošno razpravo o odgovorih premiera bo državni zbor glasoval v sredo na koncu seje. Koalicije predloge za razprave kot je ta Černačev praviloma gladko zavrnejo. Za pestrost danes pa so poskrbeli poslanci SNS Zmaga Jelinčiča, ki so v DZ prišli v rumenih varnostnih brezrokavnikih:

Premier Marjan Šarec v DZ, kjer so si poslanci SNS oblekli rumene brezrokavnike Foto: DZ/Matija Sušnik

Za gradnjo ob zavrnjenem turškem podjetju v Sloveniji kandidirajo še tri podjetja: s ponudbo težko 104 milijona evrov Gorenjska gradbena družba (s češkim Metrostavom), za 106 milijonov Euroasfalt iz BiH (s cestnim podjetjem Ptuj) in za 109 milijonov Kolektor (z Rikom in turškim podjetjem Yapi Merkezi). Vse cene so brez DDV.

Exit mobile version