Site icon Spletni časopis

Bodo vladajoči Dedki Mrazi z minimalno plačo zamudili silvestrovo?

O povišanju minimalne plače, da bi ta od 1 januarja 2019 že znašala 886,63 evrov, v njo se pa ne bi vštevali dodatki, namerava zaradi zahteve poslancev LMŠ, SD, SMC in Desusa na izredni seji DZ govoriti že v četrtek ta teden. Na ta datum (29.11.) je bil v v socialistični Jugoslaviji praznik. Tako hitro izredno sejo Dejan Židan (SD) predlaga, ker vladajočim že teče voda v grlo. Plač v četrtek ne bodo povišali. Zaradi zahteve vseh petih vladnih strank (brez Levice) mora biti najprej splošna razprava. To je prvo branje, ki ga državni zbor običajno preskoči.  To splošno razpravo bo  – če se v sredo zjutraj na kolegiju Dejana Židana ne zaplete – o idejah Levice Luke Meseca, ki so jih sopodpisali vsi vladni poslanci, državni zbor opravil v četrtek.

Bodo z zvišanjem zamudili silvestrovo?

Izredna seja DZ bo sklicana skoraj čez noč, ker se vladajočim dedkom mrazom hudo mudi. Da bi povišanje obveljalo do novega leta, morajo zakon poslanci v zadnjem branju potrditi do konca prihodnjega tedna. Kar po normalnih procedurah skoraj ni mogoče. Pozneje pa se povrhu celo ne sme zaplesti z vetom državnega sveta ali referendumsko pobudo. Sicer bodo uzakonili dvig, ki pa bo obveljal prepozno. Že po novem letu. Za nazaj. Kar ustava prepoveduje. V predlogu prehodnih določb so iz Levice zapisali, kdaj bo zakon začel veljati, ko ga državni zbor sprejme in iztečejo vse procedure z vetom in tem. Tako:

Petnajst dni, da se ljudje po državi seznanijo z novostjo, bi lahko vladajoči tudi skrajšali, a to bi bilo tudi precej neobičajno. Računovodje bi morali programe za izračun davkov in plač popraviti skoraj že v naprej.

Finančne posledice zvišanja minimalne plače je Levica ob pomoči drugih koalicijskih strank opredelila neverjetno poenostavljeno: učinek bo neto pozitiven za državni proračun po izračunu fiskalnega sveta, so zapisali. To je točno. Zaradi povišanja minimalne plače bodo vsi delodajalci plačali nekaj več davkov državi, kar bo za državni proračun pozitivno. A denarja na postavkah za plače, ker ta dvig ni načrtovan v proračunih države, zdravstva in občin, bo pa zmanjkalo.

Krepko več državi, udarec pa po podjetjih

Iz podjetij po državi je že slišati proteste, da bodo selili ali ukinjali proizvodnjo, ker jih bo država krepko bolj obremenila z obveznostmi do proračuna. Za podjetja bo “neto učinek” izključno negativen.

Zanimivo je, da Židan za mnenje ni vprašal občin, čeprav jih zakon direktno zadeva, ker bodo morali izplačati višje plače. Predsednik DZ je, kot kaže, ocenil, da zvišanje minimalnih plač tam zaposlenih ne posega v “položaj in pravice” lokalnih skupnosti. Če bi, bi moral na odzive čakati 30 dni. Pa bi bilo novo leto mimo. Ob vložitvi zakona pred 20 dnevi so iz SMC opozorili, da Levica ni opravila nikakršnih posvetovanj s socialnimi partnerji (delodajalci), zaradi kapricoznega višanja plač čez noč je na delodajalski strani precejšen revolt.

Poslanci koalicijskih strank so predlog zvišanja Levice v začetku meseca morali podpisati, ker so se v zameno za podporo te stranke za izvolitev Marjana Šarca in ministrov dogovorili in podpisali sporazum, ki pravi, da bodo povišali minimalne plače “nad raven praga tveganja revščine in izločili dodatke iz njene definicije.” Sporazum je še bolj določen. Določa, da bo koalicija, ki jo pri tem vodi Levica, to storila že letos. Zato zdaj naglica.

Predlog zakona, o katerem bo v četrtek na izredni seji govoril državni zbor, ki so ga podpisali poslanci LMŠ, SD, SMC, Levice, DeSUS in Sab,  je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/c69116359df852a28f24.pdf”]

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version