Site icon Spletni časopis

Kdo bolj manipulira: TVSLO, Nova24TV ali POPTV

Na sum, da raziskovalci ustvarjajo javno mnenje, kažejo velike razlike med rezultati merjenj moči političnih strank tudi v novembru, torej v času lokalnih volitev. Najbolj dramatično odstopajo meritve agencije Ninamedia (za TVSLO in Dnevnik), po kateri so bolj leve stranke, predvsem SD Dejana Židana, praviloma nadpovprečno popularne, SDS Janeza Janše pa je po tej raziskavi pred volitvami praviloma bolj spodaj. A meritve drugih agencij tega nočejo potrditi.

Je Židan prehitel Šarca ali ga ni?

Ta mesec, ko so lokalne volitve, so raziskave objavila Nova24TV, TVSLO in POPTV. Po vseh je spredaj SDS Janeza Janše, a po Ninamediji ji je bila zelo tesno za petami Židanova SD, po raziskavi Parsifali SC za Novo in Mediane za POPTV, pa je SDS daleč pred pred prvo zasledovalko, ki je po Parsifalu LMŠ Marjana Šarca, po Mediani pa podobno kot po Ninamedii SD. Židana smo le po Ninamediji letos v času pred volitvami poslancev našli celo povsem na vrhu lestvice. A volilna nedeljo 3. junija ni potrdila tistega odstopanja. Rezultate raziskav primerjalno prikazujem tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce. Neopredeljene preračunam sorazmerno deležem, ki so jih zbrale stranke. Na Novi24TV so ta preračun ta mesec naredili sami in sem podatke le prepisal. Izločitev neopredeljenih omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami. Grafično je bilo dogajanje ta mesec, če primerjamo, takšno:

Ninamedia meri le parlamentarne stranke, ker verjetno izkrivlja sliko. Tako Parsifal kot Mediana sta zadnji mesec za neparlamentarno SLS Marjana Podobnika namerili 5,6 odstotkov. To je dvakrat več kot Ninamedia za vse “druge” stranke skupaj. Na volitvah občinskih svetnikov je SLS tudi dosegla ta delež. Obe drugi raziskavi pomembne deleže, okoli tri odstotke, namerita tudi Piratom, ki jih Ninamedia izpusti. Na lokalnih volitvah Pirati niso nastopili. Dodatna nenavadnost že dalj časa je, da javna televizija v celoti tudi prikrije podatke, koliko glasov je za “druge stranke”, torej tiste izven parlamenta in koliko anketiranih je odgovorilo, da ne bodo šli volit. Da nekaj manjka, ni težko ugotoviti. Seštevek odstotkov se niti slučajno ne približa sto.

Javna TV ne zmore, kar gre POPTV in Nova24TV

Tak prikaz je nekorekten do bralcev in gledalcev. Zaradi ocene, da s tem kršijo načela poštenega obveščanja javnosti, saj niso zasebni medij, sem jim poslal vprašanje, zakaj iz predstavitev izpuščajo, kolikšen delež volivcev je dejal, da ne bi šel volit in kolikšen delež bi volil stranke, ki nimajo poslancev. Varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovska mi je (hitro) odgovorila, da ji je urednice dnevno informativnega programa Nataše Bartha Rijavec pojasnila, da pri predstavitvah mesečnih anket VOX POP zaradi velikega števila strank poenostavljajo grafične prikaze. Tako, da del podatkov preprosto prikrijejo, če lahko dodam in to podatke, ki kažejo, kako so podcenili SLS, Pirate… Tako je Todorovski zapisala urednica:

“Kategorija Ne bi šel volit in kategorija Volil bi druge stranke sta sorazmerno majhni, zato ju ne prikazujemo vselej, ker bi moral potem grafičnim prikazom dodati še enega, ker vsi ne gredo na zaslon, primerjave pa bi bile za gledalca potem veliko manj pregledne, posebej v primerjavi s prejšnjim mesecem. Smo pa v času pred volitvami, ko so tudi te kategorije bolj v ospredju zanimanja javnosti, posebej prikazovali tudi obe opciji, ki jih je gledalec naštel. Skratka, zaradi preglednosti se običajno odpovedujemo dvema relativno majhnima kategorijama, ki ju prikazujemo le občasno. Nikjer pa gledalcev ne zavajamo, da prikazani stolpiči skupaj tvorijo sto odstotkov.”

Težava je, da tak prikaz preprosto ni popoln, če – denimo – manjka slaba desetina vsega. Včasih manj, včasih pa krepko več. Bralci, ki jih zanima, kaj se dogaja, morajo kupiti Dnevnik, ki rezultate raziskave korektno objavi v celoti ali pa poiskati podatke na naslovu Ninamedie, ki jih pozneje tudi celovito objavlja. Todorovska je napovedala, da bodo na spletu, kjer ni omejitev “ekrana”, obveščanje popravili. Zanimivo je, da na komercialni POP TV in na Nova24TV nimajo tehničnih težav, ki jih ima javna TV in jim tam uspe ljudi celovito informirati. Večjo kakovost obeh zasebnih televizij pri predstavljanju podatkov si lahko ogledate tudi na povezavah, ki so ponujene v tem članku.

Grafično so v daljšem obdobju rezultati različnih raziskav, ki kažejo nenavadna nihanja popularnosti strank na vrhu, takšni:

V spodnjem delu lestvice, na vrhu so SDS, SD, LMŠ in Levica Luke Meseca, se je od drugih strank zadnje čase nekoliko odlepila NSi Mateja Tonina, ki se bliža Levici. SMC Mira Cerarja, DeSUS Karla Erjavca, SaB Alenke Bratušek in SNS Zmaga Jelinčiča pa so bolj pri dnu in v območju, kjer ni čisto gotova uvrstitev v državni zbor. Precej nad pragom Nova in POPTV najdeta tudi SLS, ki je v grafiki ne prikazujem.

A do naslednjih volitev poslancev je še daleč in zato ti deleži niso nič usodnega.

Izvirne rezultate, ki sem jih preračunaval (tudi s podatki o neopredeljenih, tistih, ki ne bi šli voliti in ki nočejo odgovoriti), si lahko ogledat na povezavah s klikom na ime televizije: POPTV, RTVSLO in Nova24TV

Exit mobile version