Spletni časopis

DNS pozdravlja premierova navodila državnim podjetjem, v katerih medijih ne oglaševati

(Last Updated On: 26/11/2018)

Na javni poziv predsednika vlade Marjana Šarca, naj državna podjetja ne oglašujejo v medijih, ki domnevno širijo sovražne vsebine, se je odzvala tudi večja od dveh novinarskih organizacij v državi: društvo novinarjev Slovenije, ki velja za bolj levo. Skoraj pričakovano so podprli premierov poziv, za katerega se je Šarec odločil po kampanji levega aktivista Domna Saviča, da državni Telekom ne sme oglaševati na Novi24TV, kjer oglašujejo drugi zasebni operaterji telekomunikacij.  Obratno kot DNS se je odzvala druga, bolj desna novinarska organizacija ZNP, ki podobno kot skupina pravnikov opozarja, da premier hodi po nevarnem robu politične zlorabe položaja šefa izvršne oblasti. S hvalo premiera se je – podobno kot društvo novinarjev – včeraj odzvala tudi levičarska alternativna akademija Darka Štrajna, ki se je, ko je vlada LDS, imenovala liberalna akademija. Vse tri odzive objavljam:

Društvo novinarjev Slovenije (DNS):

“Obvodno financiranje sovražnega govora

Predsednik vlade je potrdil, na kar je društvo novinarjev o oglaševanju podjetij v državni lasti opozarjalo že v času predvolilne kampanje, pa Slovenski državni holding še ni ukrepal.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) že vrsto let opozarjamo na velik porast sovražnega govora v medijski krajini. Pri tem z naskokom prednjačijo mediji, ki so povezani z najmočnejšo parlamentarno stranko. Priča smo naslovnicam in vsebinam, ki ne spodbujajo le nestrpnosti, ampak odkrito hujskajo proti posameznim skupinam ljudi: migrantom, istospolnim, ženskam … in napadajo vse, ki se zavzemajo za človekove pravice. Načrtno ustvarjajo tudi klimo sovraštva do novinarjev in medijev.

Gre za nedopustno prakso, ki je država ne le omogoča s popolno pasivnostjo pri regulaciji področja medijev, ampak odkrito spodbuja prek podjetij v večinski ali pomembni lasti Republike Slovenije, ki so najpomembnejši oglaševalci v teh medijih. Poziv predsednika vlade v tem kontekstu pozdravljamo kot prvi korak pri prekinitvi prakse, na katero je DNS opozarjal že pred začetkom letošnje volilne kampanje, a naše pobude niso naletele na ustrezen odziv.”

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP):

“V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) petkov poziv predsednika vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo sovražni govor, ocenjujemo kot enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih.

Takšen poziv nevarno spominja na polpreteklo obdobje cenzuriranja medijev, ki se ga zdaj prenaša na kapital, ki je povrh vsega v državni lasti. Gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade, s pozicije moči. Znano je namreč, da predstavniki vladnih strank in Levice kot pomožne vladne stranke predvsem opozicijskim medijem že nekaj časa očitajo, da širijo sovražni govor, pri čemer je to, kaj je sovražni govor, v največji meri prepuščeno njihovi poljubni in subjektivni presoji. Najpogosteje kot sovražni govor označijo že to, če mediji zgolj kritično pišejo o migracijah ali vladni politiki na tem področju. Politika naj presojo o tem, kaj je dopustno, kaj pa presega svobodo izražanja, prepusti organom pregona in sodiščem. Nikakor pa meja svobode govora medijem ne sme postavljati predsednik vlade. Niti ne sme pozivati gospodarskih družb, kako na ravnajo glede oglaševanja v medijih.

Sprašujemo se tudi, kaj bo zdaj sledilo pozivu predsednika vlade? Bodo morda v kabinetu predsednika vlade pripravili kar seznam medijev, v katerih državnim podjetjem ni dovoljeno oglaševati? Poziv predsednika vlade je sporen tudi zato, ker gre za poskus političnega vplivanja na poslovne odločitve podjetij. Državna podjetja imajo svoje uprave in le-te naj same odločajo o oglaševanju – glede na njihov ekonomski interes.

Predsednika vlade zato pozivamo, naj svoj sporni poziv prekliče oziroma umakne s spletne strani vlade. ZNP pa bo o tem nedopustnem pozivu obvestil mednarodne novinarske organizacije in druge organizacije, ki se ukvarjajo s svobodo medijev. Obvestil bo tudi Evropsko komisijo in njene organe. Slovenija se je namreč z vstopom v EU obvezala, da bo spoštovala svobodo in neodvisnost medijev.”

Alternativna akademija:

“ALI SMO KONČNO DOČAKALI GESTO OBRAMBE DEMOKRACIJE IN NJENIH TEMELJNIH NAČEL?

»Končno!« bi lahko vzkliknili ob »Odzivu predsednika vlade na oglaševanje podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine«.

Četudi je zapis, objavljen na vladni spletni strani, zadržan v svojih formulacijah in spisan v dovolj razumevajočem tonu v odnosu do podjetij, ki objavljajo oglase v medijih, namenjenih širjenju najmračnejših ideologij, lažnih novic in pravi psihološki vojni proti zagovornikom strpnosti, univerzalnosti človekovih pravic in demokratičnega dialoga, ga štejemo za prvo nekoliko resnejšo gesto v prid obrambi temeljnih načel strpnosti v demokratični družbi. Pri tem ima velik pomen dejstvo, da ga je podpisal sam predsednik vlade Marjan Šarec, ki si za to gesto zasluži priznanje. Njegovo izjavo lahko štejemo za prepotreben prispevek k ustvarjanju širšega zavedanja, kaj dejansko pomenijo dejavnosti, ki jih z eno besedo imenujemo »sovražni govor«, lahko v ožjem in širšem smislu, in ki s svobodo javnega obveščanja nimajo druge zveze kot te, da obetajo njen konec, brž ko bi se dejanskim posestnikom zadevnih medijev uspelo zavihteti na oblast. Na podobne »modele« ugonabljanja demokracije in njegove vzorce v zgodovini smo v stališčih Alternativne akademije že večkrat opozorili.

Odziv predsednika vlade je končno za trenutek prekinil »zaroto molka« v vladajoči sredinski politiki glede na skrajno zaskrbljujoča delovanja radikalne desnice. V demokraciji ni druge obrambe proti pritlehni propagandi, širjenju laži in strahu, kot je ustvarjanje javnega zavedanja o njihovem dejanskem pomenu in nevarnosti. In k temu morajo prispevati najprej politiki. Seveda ob tem z obžalovanjem ugotavljamo, da imenovanje dr. Damirja Črnčeca in predvsem, da se omenjeni vse od trenutka tega imenovanja ni izjasnil o svojih zavržnih javnih izjavah, škodi verodostojnosti premierjevega odziva. Kljub temu pa upamo, da je vlada s to izjavo stopila na pot resnejše obrambe demokracije in nevarnih pasti spodbujanja sovraštva, homofobije in netolerance v slovenski družbi. Česar žal ni mogoče reči za izjavo štirih pravnikov (Teršek, Avbelj, Toplak, Letnar Černič), ki so s svojim svarilom predsedniku odkrito dokazali, da jih v državi širjenje sovražnega govora bolj malo zanima, čutijo pa veliko potrebo po zaščiti tistih, ki ga promovirajo.”

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič
(Visited 562 times, 1 visits today)
Exit mobile version