Spletni časopis

ZNP obsoja premierov poziv, “liberalec” Štrajn ga hvali

(Last Updated On: 25/11/2018)

Na javni poziv predsednika vlade Marjana Šarca k spremembi oglaševalske politike delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki domnevno širijo sovražne vsebine, se je odzvala manjša od dveh novinarskih organizacij v državi. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) velja za nekoliko bolj desno. Društvo novinarjev (DNS), ki velja za bolj levo, za zdaj molči. Odzivi z obeh strani so zanimivi, ker kažejo politično razdeljenost ceha. Precej jasno je namreč, da je poziv premiera državnim podjetjem, naj ne oglašujejo v “porednih” medijih, usmerjen predvsem v nekaj manjših medijev, ki so naklonjeni desni opoziciji in so zelo kritični do politike bolj leve vlade, ki jo Šarec vodi. A vzorec, da politiki na oblasti odločajo, v katerih medijih smejo oglaševati številna podjetja, ki so v državni lasti, bo v prihodnje obveljal širše in vsak vladar lahko najde dobre razloge, zakaj ustaviti oglaševanje v do njega kritičnih medijih. Kar sme Šarec, smejo tudi drugi.

Na dogajanje so se z obrambo šefa vlade odzvali še v alternativni akademiji, ki jo zastopa Darko Štrajn. Nekoč se je ta akademija, ki je sodila v omrežje LDS, imenovala liberalna. Oba odziva objavljam v celoti:

ZNP:

“V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) petkov poziv predsednika vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo sovražni govor, ocenjujemo kot enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih.

Takšen poziv nevarno spominja na polpreteklo obdobje cenzuriranja medijev, ki se ga zdaj prenaša na kapital, ki je povrh vsega v državni lasti. Gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade, s pozicije moči. Znano je namreč, da predstavniki vladnih strank in Levice kot pomožne vladne stranke predvsem opozicijskim medijem že nekaj časa očitajo, da širijo sovražni govor, pri čemer je to, kaj je sovražni govor, v največji meri prepuščeno njihovi poljubni in subjektivni presoji. Najpogosteje kot sovražni govor označijo že to, če mediji zgolj kritično pišejo o migracijah ali vladni politiki na tem področju. Politika naj presojo o tem, kaj je dopustno, kaj pa presega svobodo izražanja, prepusti organom pregona in sodiščem. Nikakor pa meja svobode govora medijem ne sme postavljati predsednik vlade. Niti ne sme pozivati gospodarskih družb, kako na ravnajo glede oglaševanja v medijih.

Sprašujemo se tudi, kaj bo zdaj sledilo pozivu predsednika vlade? Bodo morda v kabinetu predsednika vlade pripravili kar seznam medijev, v katerih državnim podjetjem ni dovoljeno oglaševati? Poziv predsednika vlade je sporen tudi zato, ker gre za poskus političnega vplivanja na poslovne odločitve podjetij. Državna podjetja imajo svoje uprave in le-te naj same odločajo o oglaševanju – glede na njihov ekonomski interes.

Predsednika vlade zato pozivamo, naj svoj sporni poziv prekliče oziroma umakne s spletne strani vlade. ZNP pa bo o tem nedopustnem pozivu obvestil mednarodne novinarske organizacije in druge organizacije, ki se ukvarjajo s svobodo medijev. Obvestil bo tudi Evropsko komisijo in njene organe. Slovenija se je namreč z vstopom v EU obvezala, da bo spoštovala svobodo in neodvisnost medijev.

Upravni odbor ZNP, 25. 11. 2018”

 

Drugače se je odzvala alternativna akademija.  Alternativno (prej liberalno akademijo) uradno zastopa Darko Štrajn. LMŠ Marjana Šarca je nedavno vstopila v liberalno internacionalo. Tako so zapisali v alternativni akademiji:

“Ali smo končno dočakali gesto obrambe demokracije in njenih temeljnih načel?

»Končno!« bi lahko vzkliknili ob »Odzivu predsednika vlade na oglaševanje podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine«.

Četudi je zapis, objavljen na vladni spletni strani, zadržan v svojih formulacijah in spisan v dovolj razumevajočem tonu v odnosu do podjetij, ki objavljajo oglase v medijih, namenjenih širjenju najmračnejših ideologij, lažnih novic in pravi psihološki vojni proti zagovornikom strpnosti, univerzalnosti človekovih pravic in demokratičnega dialoga, ga štejemo za prvo nekoliko resnejšo gesto v prid obrambi temeljnih načel strpnosti v demokratični družbi. Pri tem ima velik pomen dejstvo, da ga je podpisal sam predsednik vlade Marjan Šarec, ki si za to gesto zasluži priznanje. Njegovo izjavo lahko štejemo za prepotreben prispevek k ustvarjanju širšega zavedanja, kaj dejansko pomenijo dejavnosti, ki jih z eno besedo imenujemo »sovražni govor«, lahko v ožjem in širšem smislu, in ki s svobodo javnega obveščanja nimajo druge zveze kot te, da obetajo njen konec, brž ko bi se dejanskim posestnikom zadevnih medijev uspelo zavihteti na oblast. Na podobne »modele« ugonabljanja demokracije in njegove vzorce v zgodovini smo v stališčih Alternativne akademije že večkrat opozorili.

Odziv predsednika vlade je končno za trenutek prekinil »zaroto molka« v vladajoči sredinski politiki glede na skrajno zaskrbljujoča delovanja radikalne desnice. V demokraciji ni druge obrambe proti pritlehni propagandi, širjenju laži in strahu, kot je ustvarjanje javnega zavedanja o njihovem dejanskem pomenu in nevarnosti. In k temu morajo prispevati najprej politiki. Seveda ob tem z obžalovanjem ugotavljamo, da imenovanje dr. Damirja Črnčeca in predvsem, da se omenjeni vse od trenutka tega imenovanja ni izjasnil o svojih zavržnih javnih izjavah, škodi verodostojnosti premierjevega odziva. Kljub temu pa upamo, da je vlada s to izjavo stopila na pot resnejše obrambe demokracije in nevarnih pasti spodbujanja sovraštva, homofobije in netolerance v slovenski družbi. Česar žal ni mogoče reči za izjavo štirih pravnikov (Teršek, Avbelj, Toplak, Letnar Černič), ki so s svojim svarilom predsedniku odkrito dokazali, da jih v državi širjenje sovražnega govora bolj malo zanima, čutijo pa veliko potrebo po zaščiti tistih, ki ga promovirajo.”

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič
Exit mobile version