Site icon Spletni časopis

Jankovič tokrat obrnil trend izgubljanja volivcev

Spopad za vodenje prestolnice Ljubljane je dobil Zoran Janković, kar ni presenečenje, saj je v kampanjo kot dosedanji župan vstopil z veliko prednostjo. Župana, ki je večkrat zapored zmagal v prvem krogu in ki obvladuje dogajanje v občini in si lahko na ta način zagotovi veliko brezplačno promocijo pred volitvami, je težko premagati. Uslugo so Jankoviću naredile tudi stranke z leve, ki niso ponudile kandidatov iz čisto prve lige, zaradi česar so te stranke plačale na volitvah v občinski svet: dosegle so slab rezultat. Jankoviću pa je to zagotovilo zmago že v prvem krogu. Volivce mu je namreč jemal le z desne Anže Logar. Z leve pa resne konkurence, torej koga, ki bi pritegnil vsaj desetino glasujočih, ni bilo.

Preobrat, ki je zagotovil ohranitev oblasti

Janković je doslej iz volitev v volitve izgubljal volivce in zato “presenečenje” letos ni bilo povsem izključeno. A mu je uspelo trend krepko obrniti. Grafično po številu volivcev je to videti tako:

Rezultat Anžeta Logarja je bil v zgodovinskih primerjavah krepko boljši od dosežkov Damjana Damjanoviča leta 2014, Zofije Mazej Kukovič leta 2010 in rahlo boljši celo od rezultata Franca Arharja, ko je bil Janković leta 2006 prvič izvoljen za župana prestolnice.

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version