Site icon Spletni časopis

V Mariboru Fištravec propadel, Popovič mora v drugi krog, Pukšič izvoljen

V Mariboru je volitve izgubil dosedanjih župan Andrej Fištravec. Na volišča je tam prišlo pol vseh volivcev. Kar je izjemna udeležba.  V drugem krogu bosta Aleksander Saša Arsenović (SMC) s 38 odstotki in Franc Kangler (NLS) s 31 odstotki. Za Fištravca je bilo manj kot devet odstotkov volivcev. Fištravec bo eden najbolj potolčenih županov v državi. V Ljubljani je gladko v prvem krogu izvoljen Zoran Janković s krepko več kot 60 odstotki. Tudi v Ljubljani je bila udeležba krepko višja kot pred štirimi leti.

Bo Popovič moral v drugi krog?

Anže Logar (SDS) je v Ljubljani zbral 29,2 odstotkov, tretji je kandidat Levice Milan Jakopovič s slabimi štirimi odstotki. Pravo katastrofo pa sta doživela Dragan Matič (SMC) in predvsem Marko Koprivc (SD) z rezultatom nekaj nad odstotek glasov. Zapletlo se je županu in državnemu svetniku Borisu Popoviču v Kopru, ki bo moral v drugi krog z Alešom Bržanom. Po tretjini preštetih glasov nekaj pred polnočjo se mu je delež povišal na 52 odstotkov.Ob enih zjutraj, preštetih je bilo 58 odstotkov glasov, je Popoviču spet slabo kazalo. Rezultat je bil tak:

Zjutraj, po preštetih 99,9 odstotkov glasov je imel le še  44,55 odstotka. V večini drugih občin so že davno prej prešteli vse glasovnice. Povsod bo v ponedeljek po poldnevu prištevali še glase po pošti.

Šrot, Jevšek in Kontič ostajajo

Dobra udeležba, v primerjavi s prejšnjimi volitvami, je bila tudi v Celju. Župan bo z dobrimi 57 odstotki ostal Bojan Šrot, se je pokazalo po večini preštetih glasov. Oblast je v Murski Soboti uspelo z več kot dvotretjinsko večino ubraniti tudi Aleksandru Jevšku (SD). Za državo, mestne občine in največja mesta so primerjalni podatki o udeležbi uro po polnoči, ki kažejo krepko višjo udeležbo kot na prejšnjih volitvah, takšni:

Odstotek se bo v ponedeljek še nekoliko povišal in lahko doseže tistega pred osmimi leti. V Novem Mestu s 49,72 je dosedanji župan Gregor Macedoni  izvoljen s 65 odstotki, v Velenju  je županski položaj ubranil Bojan Kontič (SD) s 59 odstotki. Na Ptuju bo drugi krog med Nuško Gajšek (SD) in nekdanjim županom Štefanom Čelanom. Šef Zelenih Andrej Čuš je bil s 22,89 tam tretji.

Vrnitev Pukšiča, Dejan Karba še v igri

V Destrniku, ki ni daleč od Ptuja, se na župansko funkcijo vrača nekdanji poslanec SDS in SLS Franc Pukšič, ki ga je volilo 54 odstotkov volivcev. Manj uspešen je bil precej razvpiti novinar Dejan Karba za SD v Ljutomeru, volila ga je slaba četrtina glasujočih. Najprej se je zdelo, da bo to zadoščalo le za tretje mesto. A je – po dodatnih preštetih glasovnicah – prehitel Andreja Vršiča (SMC) in Karba se bo v drugem krogu spopadel z Olgo Karba.  Krepko čez polnoč, ko so bile v Ljutomeru preštete skoraj vse glasovnice, je bil rezultat takšen:

Z Olgo Karba Dejan Karba ni v sorodu. Enak priimek je slučaj. V Radencih pa po prvem krogu vodi Roman Leljak z dobrimi 27 odstotki pred Emilom Šmidom (SD) s slabimi 19. Zanimivo je v Piranu, kjer je nekdanji poslanec DeSUS Tomaž Gantar s 34,53 za odtenek pred Đenio Zadković, ki zastopa Gibanje za občino Piran s 34,45 odstotki. Konec pa je že spopada v Zagorju, kjer je Matjaž Švagan ponovno zmagal, tokrat s kar 77,78 odstotki.

Od občin, ki imajo več kot deset tisoč volivcev je bilo udeležbi visoko Tržič, kjer se bosta v drugem krogu spopadla župan Borut Sajovic (47,5) in nekdanji župan in poslanec Pavel Rupar s 19,5.

Najnižja udeležba do 21.45 ure je bila po vladnih podatkih v Brezovici (29,6%), Ivančni Gorici 30,97%. Razlog za nizko udeležbo v Brezovici in Ivančni Gorici je verjetno, ker je bil kandidat v obeh občinah le dosedanji župan, ki je s tem že izvoljen. V Brezovici je bil edini kandidat dosedanji župan Metod Ropret, v Ivančni gorici nekdanji glavni tajnik SDS Dušan Strnad.

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version