Site icon Spletni časopis

Poslanska nadomestila: Za župane le Veber, Čuš, Laj in Gantar

Ta mesec je nadomestila poslanskih plač dobilo 17 nekdanjih poslancev, ki ne morejo do dela ali se upokojiti, kar je pet manj kot prejšnji mesec. Štirje med temi si delo poskušajo zagotoviti tako, da kandirajo za župane. Največ prejemnikov nadomestil, kar deset, je iz vrst SMC Mira Cerarja, ki je dramatično izgubila volitve in ima namesto 35 danes v DZ le še devet poslanskih sedežev. A med temi županskih kandidatov ni najti.

Kandidati: Trije prestopniki in Desusovec

Bivši poslanci vladnih strank imajo dolgoročno praviloma manj težav pri iskanju služb kot opozicijski. V najtežjem položaju pa so prestopniki, ki so svoje stranke zapustili. Takšni so med prejemniki nadomestil trije in vsi trije kandidirajo za župane: bivši poslanec SD Janko Veber kandidira za župana Kočevja, bivši poslanec SDS Andrej Čuš za župana Ptuja in bivši poslanec SMC Franc Laj za župana Lendave. Od bivših, ki prejemajo nadomestila, skuša župansko službo dobiti le še Tomaž Gantar (DeSUS) v Piranu. Pregled, kdo je ta mesec prejel nadomestilo in kako visoka so bila, je takšen:

V Kočevju ima Veber, ki ga kandidira stranka Sloga, štiri protikandidate, favorit je sedanji župan Vladimir Prebelič. Na Ptuju je ob predsedniku Zelenih Čušu, ki za župana kandidira nestrankarsko, še osem drugih kandidatov. V Lendavi ima Laj kot neodvisni štiri protikandidate, v Piranu pa Gantar kot Čuš na Ptuju osem konkurentov.

Drugih bivših poslancev, ki prejemajo nadomestila in ki – z izjemo nekdanjega predstavnika narodnosti – vsi pripadajo strankam, med županskimi kandidati ni opaziti.

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version