Spletni časopis

Turnšek “borce” pozval na lokalne volitve

(Last Updated On: 14/11/2018)

Kot to pogosto pred volitvami stori Komisija pravičnost in mir, ki v okviru Slovenske škofijske konference skrbi za področje družbene pravičnosti, miru in spoštovanja človekovih pravic, se je pred volitvami šef zveze borcev Tit Turnšek oglasil s pozivom vsem funkcionarjem in članom združenj “k demokratičnosti in k svobodni izbiri na volitvah”.  Podprite tiste politične stranke, ki zagovarjajo vrednote NOB in imajo možnost za zmago na volitvah, poziva pred volitvami županov, občinskih in četrtnih svetnikov Turnšek.

Kam sodi Zveza borcev?

Zveza borcev je specifična organizacija, v prejšnjem sistemu – ko so bile razen komunistov druge stranke strogo prepovedane –  je bila kot družbenopolitična organizacija del vseh ravni oblasti, bila je pod oddelek zveze komunistov, združevala je ob borcih tudi upokojene oficirje jugoslovanske ljudske armade. S SD, ki je naslednica Zveze komunistov, je Zveza borcev povezana še danes. Stranka ima množico podpredsednikov, vsi so pomembni (nekdanji) politiki SD: Ljubica Jelušič, Matjaž Kmecl, France Križanič in Marijan Križman.

Predsednik Tit Turnšek pa je nekdanji politik SDS iz časov osamosvajanja, pozneje SLS, ki je odletel z vrha obrambnega ministrstva pred prelomom tisočletja po aferi, ko je slovenski vohunski kombi zašel na Hrvaško pri Zavrču in so nam čisto novo tehniko zaplenili prometni policisti sosednje države.

Zveza borcev je še danes po številu članov močna, čeprav je borcev iz druge svetovne vojne v njej zelo malo. Tudi njen predsednik Tit Turnšek je premlad, da bi se kdaj boril. Se pa vneto pomlajujejo. Imajo celo svojo mladinsko sekcijo.

Koliko veteranskega denarja dobijo

Številčnost je pomembna za pridobivanje državnih dotacij in drugačnih podpor. Kot veteranska organizacija od države zadnja leta dobijo toliko:

 

Turnšek je svoj poziv na volitve zapisal tako:

“Dragi prijatelji!

Pred nami so lokalne volitve. Zveza borcev za vrednote NOB Slovenije je nepolitična, nestrankarska in nevladna organizacija. V duhu tega se ne opredeljujemo za katero od političnih strank. Zato vas vse funkcionarje in člane združenj pozivam k demokratičnosti in k svobodni izbiri na volitvah.

Naše članstvo sestavljajo predstavniki različnih političnih strank in tudi člani, ki niso pripadniki nobene od političnih strank. Pustimo vsem članom, da brez nepotrebne napetosti, na volitvah izbirajo po lastni vesti. Prav pa je, da naše članstvo povabimo na volitve ter jih spodbudimo, da podprejo tiste politične stranke, ki zagovarjajo vrednote NOB in imajo možnost za zmago na volitvah.

Tovariški pozdrav!

Tit Turnšek
predsednik”

Na posnetku, ki ga je objavilo obrambno ministrstvo, Turnšek podpisuje pogodbo z nekdanjo obrambno ministrico (zdaj pravosodno) Andrejo Katič (SD), da prejme državni denar za letošnje leto:

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič
(Visited 708 times, 1 visits today)
Exit mobile version