Site icon Spletni časopis

Bandelli je dan pozneje res odstopil

Minister brez listnice Marko Bandelli (SAB) je premieru Marjanu Šarcu (LMŠ) dan po tem, ko je to napovedal, le predal odstopno izjavo.   Da je dobil odstopno izjavo, je šef vlade takoj obvestil predsednik državnega zbora Dejana Židana (SD) in ga prosil, naj se državni zbor čim prej seznani z odstopom ministra. Šele s seznanitvijo z odstopom bo Bandelli bivši.

Razlog odstopa? Zahteva premiera!

Dopis Šarca Židanu je takšen:

Po poslovniku ima minister, ki slovi po primorsko čustvenih nastopih, pravico obrazložiti svoj odstop vsem poslancem in javnosti preden mu funkcijo dokončno odvzamejo. Ob premierovi  zahtevi za dostop je tako dejal tudi, da njegovi otroci doma jokajo, na vprašanje, ali bo odstopil, pa razočarano pripomnil, da v takšni vladi nima več kaj iskati. Obrazložitvi razloga za odstop se lahko Bandelli tudi odpove. Vsi namreč vemo, da je razlog preprost: to je zahteval premier, ki bi sicer parlamentu predlagal, da Bandellija odstavi. Lahko pa Bandelli odloči tudi drugače in v državnem zboru nekoliko udari nazaj, ker sam meni, da ga je šef vlade brez tehtnih razlogov izbrisal iz svoje ekipe.

Iskanje novega ministra

Ker ta teden ni sklicana seja državnega zbora, bo vsaj še do prihodnjega tedna Bandelli minister brez listnice. Prvi možni čas, da Bandelli izgubi položaj v vladi, bo v ponedeljek, ko se začne redna seja državnega zbora, v sredo pa bo še izredna o Marakeškem paktu OZN o migracijah. Ko bo Bandelli prihodnji teden ob funkcijo v vladi, bo moral Šarec v desetih dneh predlagati novega ministra ali pa obvestiti parlament, da bo delo ministra do imenovanja naslednika začasno prevzel sam ali pa vodenje poveril kateremu drugemu ministru. Bandelli, ko izgubi položaj v vladi, bo avtomatično postal poslanec, on sedež bo nadomestni poslanec Andrej Šušmelj. Leta 1967 rojeni Bandelli, ki je bil do izvolitve za ministra vodja poslanske skupine, pred junijskimi volitvami poslancev pa župan občine Komen, bo vsaj na začetku navaden poslanec brez vseh dodatkov. Plača se mu bo zato precej znižala. Kot minister je ta mesec prejel 5231 bruto plače. V DZ bo najbrž na začetku plača nižja od štiri tisoč bruto.

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version