Site icon Spletni časopis

Skrito: Črnčečeva neto plača za nacionalno varnost

Kakšne plače imajo novi ministri, so ta mesec iz vlade pojasnili že v tednu izplačila, kar je veliko hitreje kot prejšnji mesec, ko je trajalo dva tedna. Pa še po dveh tednih takrat ni bilo vseh podatkov. Manjkal je denimo o državni sekretarki Dominiki Švarc Pipan (SD). Težava prejšnji mesec je bila, ker del novih ministrov in državnih sekretarjev ni pristal, da bi urad vlade za informiranje smel objaviti tudi podatek o njihovi neto plači. Švarčeva pa ni dovolj hitro uredila vseh formalnosti in plačila zato še ni dobila.

S plačo se nočejo “hvaliti” Bratuškova, Črnčec Škoberne

Sam podatka o neto plačah ne zahtevam. A iz vlade pa že desetletje ravnajo bolje, odgovorijo več in so za vzgled. Tokratna vlada ima nekaj težav. Vsi ministri in državni sekretarji tudi ta mesec še niso soglašali, da se sme objaviti podatek o njihovi neto plači. V Ukomu so to rešili tako, da so pri teh objavili le bruto podatek. Od ministrov soglasja za objavo neto plače še ni prispevala le Alenke Bratušek (SAB), ki je bruto za prejšnji mesec dobila 5184 evrov plače. Vsi drugi ministri so soglašali, da se sme objaviti tudi njihove neto plače. To je storil tudi premier Marjan Šarec (LMŠ), ki je bruto prejel 5652, neto pa 3336 evrov. Višjo bruto plačo kot premier je dobil finančni minister Andrej Bertoncelj (LMŠ)s 5.795 evri. Neto je to 3.254 evrov. Finančni ministri imajo od druge vlade Janeza Janše (SDS) dodatek za posebej zahtevno funkcijo, ki ga je Janša dodelil Janezu Šušteršiču (DL), pa tudi takratnemu ministru za delo Andreju Vizjaku (SDS). Janša ju je iz 62. plačnega razreda, v katerem so vsi ministri, povišal v 64. razred; Vizjaka, ker je bil glavni vladni pogajalec s socialnimi partnerji za dosego socialnega sporazuma, Šušteršiča pa za koordiniranje postopka sprejetja varčevalnih ukrepov, rebalansa proračuna in zahtevno nalogo sanacije javnih financ. Za primerjavo, Šušteršič je julija 2012 prejel 5555 evrov bruto plače. Pri finančnih ministrih so poznejši šefi vlad povišanje ohranili, pri ministrih za delo ne. Bertonclju plačo v primerjavi s Šarcem povišuje, ker ima več delovne dobe, je starejši. Neto plačo pa premieru višajo olajšave, praviloma so to otroci.

Zataknilo pa se je z neto podatki ob Bratuškovi še pri številnih državnih sekretarjih in to tudi pri zelo pomembnih in javno bolj razvpitih. Z objavo podatka o višini neto plače doslej še ni soglašal premierov sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, med premierovimi državnimi sekretarji pa tudi nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD), s katere ministrsko neto plačo pred tem zadnja leta, ko je šlo za dostop do podatkov, ni bilo težav.

Kakšne so te plače

Črnčec kot državni sekretar razburja predvsem Levico Luke Meseca, ker je proti podiranju ograje na meji s Hrvaško, očitajo mu sovražni govor v preteklosti in podobno. Po ministrstvih pa soglasja ni bilo še od treh državnih sekretarjev:  Nevenke Ribič (kohezijska politika), Martine Vuk (izobraževanje) in nekdanjega poslanca SD Jana Škoberneta (kultura).

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Neto plače razkrijejo nekaj osebnih podatkov, ker jih povišajo dohodninske olajšave, kar so praviloma predvsem otroci.

Bruto plače ministrov, ki so jih dobili ta teden, so bile takšne:

Dominika Švarc Pipan je ta mesec prejela 4.283 plače in še 1.071 poračuna za prejšnji mesec, neto je to pomenilo skupaj 3.300 evrov.

Vse plače funkcionarjev vlade so bile takšne:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/Plače-oktober-2018.pdf” title=”Plače – oktober 2018″]

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version