Site icon Spletni časopis

Grims o neobveznem Marakešu: To je politični balkanizem prve vrste

“Reči, da bomo podpisali nek akt, ki nas ne zavezuje in zato ni težav, je politični balkanizem prve vrste,« se je poslanec SDS Branko Grims danes odzval na oceno premiera Marjana Šarca (LMŠ), da se s kritikami globalnega sporazuma o migrantih, ki bo decembra potrjen v Marakešu, pretirava zaradi notranjepolitičnih razlogov, saj gre za nezavezujoč dogovor. Šarec je napovedal, da se bo nova vladna koalicija o tem dogovoru, ki ga je mednarodna skupnost oblikovala v času prejšnje vlade, ponovno pogovorila.

Ne bo ZDA, Madžarske, Avstrije…

Poslanec SDS Branko Grims Foto: DZ

Da sporazuma ne bo podpisal, je že pred časom napovedal  predsednik ZDA Donald Trump, podpis je zavrnila Madžarska, da ne bo podpisal, pa je napovedal tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, pomisleke imajo na Češkem, na Poljskem in v Italiji, zapleta pa se tudi na Hrvaškem, kjer je predsednica Kolinda Grabar Kitarović sporočila, da – čeprav je kot predstavnica Hrvaške povabljena na vrh v Marakešu – tega tam ne bo podpisala. V Sloveniji o globalnem dogovoru o migracijah ne bo razpravljala le koalicija ali vlada. Razpravljal bo na izredni seji kar celotni državni zbor. Branko Grims je danes namreč predstavil zahtevo vseh poslancev opozicijskih SDS, NSi in SNS za izredno sejo državnega zbora o “Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah”. Znanem tudi kot “Marakeška deklaracija”. To ime sicer označuje tudi vzporeden dogovor med državami Evropske unije in Afrike.

Opozicijski poslanci predlagajo priporočilo vladi, naj po vzoru sosednjih držav nasprotuje globalnemu dogovoru, da naj o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah poslej seznanja javnost in državni zbor z uradnim besedilom v izvornem in v slovenskem jeziku in da naj spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje migracij v izvornih državah. Predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD) so predlagali, naj na izredno sejo povabil šefa vlade Marjana Šarca, zunanjega ministra Mira Cerarja (SMC) in notranjega ministra Boštjana Poklukarja (LMŠ). Grims je danes povzel, da je bilo besedilo dogovora usklajeno konec spomladi, a o tem v Sloveniji nihče ni obvestil  javnosti ali državnega zbora.

Grims: Legalizira nezakonito, odpravlja meje in uvaja nadzor medijev

Za Grimsa je dogovor sporen, ker izenačuje vse migrante med seboj in s tem legalizira ilegalne migracije in na dolgi rok s tem odpravlja meje držav, odpira pa tudi možnost cenzure medijev. »Predvideva se, da se bo o migrantih in o migracijah v medijih poročalo z naklonjenostjo, migrantom v prid, da se o negativnih stvareh ne bi poročalo,« je opozoril Grims.

Kako bi morala ravnati slovenska politika, lahko odgovorite v anketi:

Decembra bodo države potrjevale sporazum "za varne, urejene in zakonite migracije". Kako bi morala ravnati slovenska politika?

View Results

 Loading ...

Celotna zahteva za izredno sejo je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/izrednamarakes.pdf”]

 

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version