Site icon Spletni časopis

Konec obdobja “antijanša” šerifov tipa Janković in Fištravec?

Zmagovalci županskih volitev čez dva tedna bodo dosedanji župani. Večina jih bo ponovno izvoljena. Le posamezni bodo oblast izgubili. Zgodi se, ko župan zagreši res velike napake in če je predlagan dober protikandidat. Največjim občinam ne vladajo “strankarski” župani. Vsaj uradno so tam na vrhu šerifi s vseljudskimi ali celo nadstrankarskimi ambicijami: Zoran Janković v Ljubljani ali Andrej Fištravec v Mariboru. Oba sta precej povezana z levico. Fištravcu se položaj precej maje. Doslej objavljene ankete kažejo, da ga prehitevata nekdanji župan Franc Kangler in kandidat SMC Aleksander Saša Arsenovič. Če Fištravec ne pride v drugi krog, bo to kar sramota zanj in za vstajnike. Bolje za zdaj kaže ljubljanskemu županu Jankoviću, ki pa ima težave zaradi vrste afer zadnja leta. Najresnejši protikandidat mu je Anže Logar iz na državni ravni največje stranke SDS, ki ga podpira še vrsta strank in skupin iz desne in desne sredine. Del županov ima lastne stranke, denimo Bojan Šrot po izstopu iz SLS nastopa s lastno “župansko” stranko v Celju, Boris Popovič ima že dolgo Koper je naš, Matjaž Švagan Zagorje gre naprej…

Netočnost pri Gladeku, največ že izvoljenih SLS

Velike stranke jih bodo, kjer bo mogoče, na županskih volitvah poskušale spodnesti. Stranke, ki jih je na volitvah poslancev volil več kot odstotek volivcev, so same ali v koalicijah predlagale 326 županskih kandidatov. Največ kandidatov za župane med velikimi imata SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. Od zadnjih volitev pred štirimi leti ima SD 20, SDS pa 19 županov. Ti dve stranki veljata tudi za najbolje organizirani.  Po podatkih, ki jih dva tedna pred volitvami uradno objavljajo občinske volilne komisije, ima SDS svojega kandidata v 81 občinah, trije od teh pa so že izvoljeni, ker nimajo protikandidatov. Vsi so že dosedanji župani: Dušan Strnad v Ivančni Gorici, Peter Škrlec v Svetem Juriju v Slovenskih goricah in Milan Janez Čadež v občini Gorenja vas-Poljane. Pravzaprav je kandidatov SDS celo 82. Rada Gladeka v Trzinu prikazujejo kot koalicijskega, a ob njem navajajo, da ga je predlagala le SDS. Spisek vseh 36.322 kandidatov na lokalnih volitvah z napako pri Gladeku si lahko ogledate tu: Kandidati-stanje_02-11-2018_ob_15h. Zbirne podatke iz občin objavlja vlada. SD ima 58 kandidatov, dva že dosedanja župana te stranke pa nimata protikandidatov: Tomaž Režun v Radečah in Alan Bukovnik v Radljah ob Dravi.  Ko gre za županske kandidate in že izvoljene, ker ni protikandidatov, je razmerje moči med strankami, ki jih je na volitvah poslancev volil vsaj odstotek glasujočih, takšno:

 

Največ že izvoljenih županov, kar sedem, ima SLS Marjana Podobnika, ki je po številu kandidatov na tretjem mestu. Ima pa SLS med strankami tudi največ županov po državi. Na zadnjih volitvah jih je bilo izvoljenih 31 iz te stranke, ki pa izgublja moč. Zadnji velik odhod je bil umik Bojana Šrota, ki mu v Celju konkurira že nekdanji ne posebej uspešen predsednik SLS Marko Zidanšek. V Mariboru pa se na vrh poskuša vrniti Franc Kangler, ki je bil nekoč tudi župan SLS, s svojo novo ljudsko stranko.

Napaka Jankovićevega direktorja Mermala

Iz strank praviloma navajajo višje številke kandidatov (in pozneje izvoljenih županov) kot so v preglednicah iz podatkov volilnih komisij, ker vsaka stranka kandidate, ki so sicer koalicijski, šteje za svoje, pogosto pa kot svoje predstavljajo tudi kandidate, ki kandidirajo nestrankarsko. Pozitivna Slovenija bi po tej logiki za svojega lahko razglasila Zorana Jankovića, a predlagala ga ni stranka. Predlagatelj je bil Jože Mermal s skupino volivcev. To je tisti Mermal, ki je zaposlil nekdanjega podpredsednika SMC in podpredsednika vlade Borisa Koprivnikarja, a se mu je po zgodbi Bojana Požarja, da “prijateljstvo” ni bilo povsem brez poslovnih ozadij in kakšne ugodnosti za BTC, hitro odpovedal.

Ko gre za župane, nove stranke, ki so se na ravni države hitro povzpele, težko kaj resnega dosežejo. LMŠ Marjana Šarca, ki vodi vlado, ima letos kandidate v vsega devetih občinah, župana so pa prej imeli v Kamniku. Zdaj je šef vlade. SMC Mira Cerarja pred štirimi leti, ko je že zmagala na volitvah poslancev, ni dobila župana nikjer, čeprav so imeli kandidat v 40 občinah. Letos  poskušajo v 24 občinah.

Kak je bil razplet spopada za županske sedeže pred štirimi leti kaže grafika, v kateri je najprej število neizvoljenih županskih kandidatov, ob njem pa število izvoljenih županov v prvem krogu (rdeče) in število izvoljenih še v drugem (rumeno):

 

Pred štirimi leti je bila SD Dejana Židana nadpovprečno uspešna v drugem krogu volitev, ko je zmagalo kar osem njenih kandidatov in je v seštevku takrat zato prehitela SDS. Ni pa se še niti resno približala SLS.

Koalicije in zaprti kandidat Šiško v Mariboru

Senat vrhovnega sodišča, ki ga je vodil Branko Masleša, je odločil, da bo Šiško do volitev ostal v priporu zaradi nevarnosti državnega udara.

Koalicijski kandidati na volitvah, ki jih je letos manj kot pred štirimi leti, so vseh vrst. V Slovenski Bistrici nekdanjega ministra Ivana Žagarja, ki je že župan, predlaga klasična pomladna koalicija SLS, SDS, NSi. V Slovenskih Konjicah Darka Ratajca vladna koalicija iz prejšnjega mandata SD, Desus in SMC. So pa tudi strankarsko bolj nenavadne županske koalicije, denimo v Staršah predlagata, da bi Bojan Kirbiš občino še vodil DeSUS in SDS, v Hajdini pa podobno  Stanislava Glažarja za župana še naprej predlagajo SDS, SD in SLS.

Koga bi volili za župana Maribora, kjer je kandidatov daleč največ, kar 18, eden od kandidatov Andrej Šiško pa je v priporu, češ da je nameraval izvesti puč v državi, lahko odgovorite v anketi:

Koga bi volili za župana Maribora?

View Results

 Loading ...

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version