Site icon Spletni časopis

Šarec učinkovit kot SDS pred štirimi leti, ko je bil Janša zaprt

Poročili o ceni kampanje LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek je včeraj objavil Ajpes. Šarec je za kampanjo pred junijskimi volitvami poslancev porabil 104.955 evrov. Volilo je LMŠ 112.250 (12,6%) volivcev. Bratuškova je potrošila več: 125,760 evrov. Volilo pa jo je 45.492 (5,11%) volivcev. Šarec je bil krepko učinkovitejši od Alenke Bratušek: z manj denarja je dosegel krepko boljši rezultat. A zgodovinsko mu nikakor ni uspel kak rekord.

Šarec manj učinkovit kot Mesečeva ZL

Pred štirimi leti je bila neprimerno uspešnejša SMC Mira Cerarja, ki je takrat za kampanjo porabila le 89.836 evrov, volilo pa jo je kar 301.563 (34,5%) volivcev. Krepko učinkovitejša je bila pred štirimi leti tudi (takrat še Združena) Levica Luke Meseca, ki je za kampanjo takrat porabila 26.735 evrov, volilo pa jih je 52.189 (5,97%) volivcev. Za volivca so porabili pol evra. Od strank, ki so o kampanji že poročale letos, pa se je LMŠ najbolje odrezala. A številne pomembne čakajo zadnji dan za poročanje: SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana, SMC Mira Cerarja, Levica Luke Meseca… Podatki v doslej že objavljenih poročilih za stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev, o porabi za kampanje, številu volivcev in učinkovitosti kampanj, so takšni:

Šarec se letos ni približal učinkovitosti SMC ali Združeni Levici pred štirimi leti. Se je pa izenačil s SDS, ki je pred štirimi leti s 168.942 evri prepričala 181.052 (20,71%) volivcev. Volivec je SDS torej takrat stal 0,9 evra. Kot letos LMŠ. SDS je takrat rezultat zniževalo nenavadno dogajanje: Janšo je na začetku kampanje moral v zapor. Po sodbi, ki jo je ustavno sodišče pozneje razveljavilo.

LMŠ: Komu je Šarec posodil denar?

LMŠ je ena redkih, ki mi je pred letošnjimi volitvami razkrila donatorje, ki so ji za nastop na volitvah podarili denar. To je pošteno ravnanje. Iz drugih večjih strank so mi teden pred volitvami večinoma zatrdili, da daril še niso dobili ali pa da so pod zneskom povprečne plače, ko jih zakon ne zavezuje k razkritju. Iz LMŠ so povedali, da sta za kampanjo več kot povprečno plačo podarila Katja Damij in predsednik Marjan Šarec. Šarec pa je stranki iz svojega žepa za kampanjo posodil 9.000 evrov. Drugih posojil, so zatrdili, niso najeli. V poročilu, ki so ga objavili včeraj, podpisal ga je generalni sekretar LMŠ Branko Kralj, nobenega od teh podatkov ne boste našli: razkrili niso nobenega donatorja in trdijo, da niso najeli posojil. Ves denar so po poročilu zbrali tako, da so si ga nakazali z rednega računa.  Dejansko to pomeni, da so – kot številne druge stranke – denar za kampanjo in omenjeno Šarčevo posojilo zbrali na redni račun, o poslovanju na rednih računih pa bodo stranke poročale šele drugo leto. Z rednega računa pa so zbrani denar potem nakazali na predvolilnega. So pa to vsaj že pred volitvami javno razkrili, kar je prav. To poročanje tudi o dogajanju na rednem računu bi morala ureditev zahtevati od vseh, da bi bilo financiranje kampanj transparentno. Na rednem računu so, po neuradnih podatkih, najeli še kakšno manjše posojilo.

Ta nenavadnost, da stranke dejansko zbirajo denar za kampanje na rednem računu, na posebnega pa ga le nakazujejo, ker to zahteva zakon, o poslovanju na rednem računu pa jim po volitvah ni treba takoj poročati, je že dalj časa znana napaka ureditve.

Nekoliko bolj zanimivo poročilo je podpisal Jernej Pavlič za Alenko Bratušek, ki je velikansko večina denarja tudi zbral tako, da mu ga je stranka nakazala iz rednega računa. So pa iz SAB vsaj priznali, da so dobili tisoč evrov prispevka podjetja A.B.C. AVTO CENTER iz Nove Gorice. Zakon pravnim osebam od časov, ko je državi vlada Alenka Bratušek, prepoveduje financiranje kampanj in zahteva, da morajo prispevke stranke nakazati v dobrodelne namene. To je SAB tudi storila. Tisoč evrov so nakazali Rdečemu križu.

Ko bo ta precej prazna poročila  in poslovanje pregledalo računsko sodišče, bodo stranke dobile povračila stroškov kampanj. Od volitev po rezultatu že prejemajo mesečne dotacije, ki so finančno za stranke veliko pomembnejše. Podatki, kakšno delno povračilo stroškov kampanj bodo dobile stranke in kakšne so (letne) dotacije v primerjavi s stroškom kampanje, predstavljam v preglednici:

Celotno poročilo LMŠ je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_610000019075397_2018_10_16_11_21_46.pdf”]

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version